Propera conferència de la Tribuna d’Arqueologia 2024 “El Mas Solà. Arqueologia de l’evolució arquitectònica d’un mas fortificat de la serra del Montmell”

Us recordem que demà dimecres 22 de maig a les 18 hores tindrà lloc la quarta conferència programada dins del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2024.

El Mas Solà. Arqueologia de l’evolució arquitectònica d’un mas fortificat de la serra del Montmell

Conferenciants: Isidre Pastor i Batalla (Arqueòleg), Joel Colomer Casamitjana (Documentalista) i Oliver Segura Monreal (Arquitecte)

Moderadora: Imma Teixell (SSTT Tarragona-Departament de Cultura)

Sovint, els projectes de rehabilitació de masies esdevenen una de les primeres oportunitats de portar a terme un estudi històric arqueològic d’aquests béns del patrimoni arquitectònic rural. Així mateix, són els resultats d’aquestes intervencions arqueològiques les que permeten disposar de dades sobre el coneixement de la seva evolució històrica constructiva i, tal vegada, disposar d’informació que en permeti la recuperació, rehabilitació i posada en valor de l’obra de fàbrica d’aquestes edificacions. És en aquest sentit, que la intervenció arqueològica realitzada al Mas Solà, n’és un clar exponent de com les actuacions arqueològiques de registre i documentació arquitectònica, permeten aprofundir en el seu coneixement tipològic i formal. Ha estat la concepció d’un programa de recerca exhaustiu, definit en el marc del preceptiu estudi històric arqueològic de l’obra arquitectònica, el que ha possibilitat el processament de tota la documentació arqueològica, arquitectònica i arxivística, recollida. Els resultats de les dades obtingudes han estat cabdals per poder copsar l’abast i entitat constructiva de l’obra original, datable al segle XIII. S’ha pogut establir una seqüència cronològica del programa arquitectònic emanat de les primeres referències documentals del mas i dels grups familiars que s’hi han anat vinculant al llarg dels segles i s’han identificat unes pràctiques constructives pròpies de les pautes del desenvolupament arquitectònic d’aquells primers masos fortificats baix medievals de la serra del Montmell fins a l’actualitat. 

La conferència tindrà lloc a la sala d’actes del Palau Marc, Rambla de Santa Mònica, 8 de Barcelona, a les 18 hores (assistència lliure fins completar l’aforament) i també serà transmesa en directe pel canal de YouTube de patrimoni.gencat.

Després de la conferència els assistents podran participar en el torn de preguntes des de la sala d’actes del Palau Marc o mitjançant el xat del YouTube en el cas de les persones que estiguin seguint la conferència en línia.

El vídeo de la conferència quedarà a disposició dels ciutadans a la llista de reproducció Tribuna d’Arqueologia 2024 dins el canal de YouTube de patrimoni.gencat i també en el blog de la Tribuna d’Arqueologia.

Descarregueu-vos el programa del cicle de conferències Tribuna d’Arqueologia 2024 en pdf

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.