Què és la Tribuna d’Arqueologia?

Tribuna d’Arqueologia és un cicle de conferències anual que organitza el Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura amb l’objectiu de donar a conèixer les novetats de les investigacions arqueològiques i paleontològiques fetes a Catalunya, així com dels treballs realitzats a l’exterior que puguin ser d’interès en relació a l’arqueologia catalana i les novetats en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic català. La revista Tribuna d’Arqueologia compila els articles de les conferències de cada temporada.

40 Edicions

El 1982 el llavors anomenat Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura inicià el cicle anual de conferències de la Tribuna d’Arqueologia. Des de llavors, tant el cicle de conferències com la publicació de la revista s’han desenvolupat ininterrompudament.

Aquesta llarga i reeixida tradició ha fet de la Tribuna d’Arqueologia el calidoscopi que ha recollit la realitat arqueològica i paleontològica des dels seus múltiples vessants: la recerca, els canvis al marc legal, l’adequació dels jaciments per a la visita, etc. Arqueòlegs, paleontòlegs, químics, gestors, arquitectes, restauradors, museòlegs… tots han tingut cabuda en aquestes conferències que han esdevingut una plataforma  de referència en el món acadèmic i cultural.

La Tribuna digital

La tardor de 2011 la Tribuna va engegar una nova etapa amb la creació del web de la Tribuna d’Arqueologia. Per mantenir la funció de difusió i intercanvi de la recerca arqueològica i paleontològica a Catalunya en un nou entorn de comunicació, va incorporar al tradicional cicle de conferències un mitjà digital que informa de l’actualitat arqueològica i paleontològica, amb accés a nous continguts:

NOTÍCIES. Les novetats en excavacions, estudis, jornades, congressos o esdeveniments del món de l’arqueologia i paleontologia a Catalunya i les més interessants que es produeixen arreu.

TEMPORADES DE LA TRIBUNA. Tots els programes dels cicles de conferències de la Tribuna d’Arqueologia, des del primer de l’any 1982 fins a l’actual.

REVISTA TRIBUNA D’ARQUEOLOGIA. Tots els exemplars publicats de la revista Tribuna d’Arqueologia es poden consultar des del web amb un visor a pantalla completa.  Els exemplars antics estan disponibles amb el text de tot el volum sencer. A partir del 2006 també es poden trobar els textos dels articles de manera individual per tal de fer més fàcil la seva localització.

VÍDEOS DE LES CONFERÈNCIES. Una part de les conferències de la Tribuna d’Arqueologia des de la temporada 2007 estan disponibles en vídeo. A partir de la Tribuna 2010 s’han gravat totes les intervencions i es poden visualitzar íntegres.

GUIES I MANUALS. Un espai on es troben diferents recursos d’utilitat relacionats amb la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic.

RECULL BIBLIOGRÀFIC I DE RECURSOS. Un recull periòdic de les novetats bibliogràfiques i dels recursos d’Internet relacionats amb l’arqueologia i paleontologia.

FÒRUM. La Tribuna d’Arqueologia ha estat basada des dels seus inicis en la participació de tot el col·lectiu del món de l’arqueologia i de la paleontologia. La nova versió electrònica facilita encara més aquesta participació. Els articles a partir de la temporada 2011 permeten comentaris de forma directa essent un fòrum privilegiat per a la professió i una extensió en línia dels debats de cada conferència. Es poden fer preguntes als ponents o obrir nous debats sobre els temes que es publiquen. Qui vulgui proposar notícies o novetats bibliogràfiques es pot adreçar a la redacció de la Tribuna.

La revista digital

Pel que fa a la revista, a partir de la Tribuna d’Arqueologia 2011-2012 la seva publicació ha passat a ser exclusivament digital. Tots els exemplars publicats de la revista es poden consultar a Calaix, el dipòsit digital del Departament de Cultura, i també en aquest mateix web de la Tribuna d’Arqueologia, en l’apartat Revista de la Tribuna d’Arqueologia.

2020. L’inici de les conferències en línia

El març de 2020, amb motiu de la crisi sanitària motivada per la Covid-19, el cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2019-2020 es va haver d’interrompre de manera provisional. Durant el mes de maig, però, es van poder tornar a reprendre les conferències, aquesta vegada de manera virtual oferint les sessions en línia a través del canal de YouTube de patrimoni.gencat. Quant al cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2020-2021, aquest també es va haver de realitzar en línia degut a la pandèmia.

Tribuna d’Arqueologia 2022

Amb el nou cicle de la Tribuna d’Arqueologia 2022 s’inicia una nova etapa en la que cada cicle de conferències se celebrarà anualment, de febrer a novembre.

Aquest any 2022 s’han programat 16 conferències que es tornaran a fer de manera presencial a les 18.00 hores a la sala d’actes del Palau Marc, Rambla de Santa Mònica, 8 de Barcelona, i es podran seguir també en directe pel canal de YouTube de patrimoni.gencat.

Els vídeos de les conferències quedaran a disposició de tots els ciutadans a la llista de reproducció que té la Tribuna d’Arqueologia dins el canal de YouTube de patrimoni.gencat i també en el blog de la Tribuna d’Arqueologia.

Fotografia de la capçalera: Jordi Play