L’art rupestre del Barranc de la Valltorta (Tírig, Castelló) es podrà gaudir en 3D el 2013

Image (1) Valltorta.jpg for post 9409Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) desenvolupen una investigació pionera per catalogar en 3D les pintures rupestres de l’art llevantí documentat al Barranc de la Valltorta (Tírig, Castelló) i bolcar després la informació en una aplicació web que permetrà analitzar, estudiar i investigar les imatges online.

El professor Fernando Buchón, que dirigeix l’equip d’investigació de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica, que porta a terme aquest estudi, ha explicat que posen així a l’abast de públic i experts “una eina per a curiosos i investigadors “.

Aquest enclavament conté l’expressió artística més antiga de la Comunitat Valenciana amb uns 7.000 anys d’antiguitat i, encara que només té catalogades les pintures de vint abrics, s’han descobert una vuitantena d’aquestes coves petites generades per l’erosió dels rius.

La primera fase dels treballs consistirà en escanejar les imatges amb tecnologia làster (núvols densos de punts) per tal d’obtenir una malla tridimensional de l’abric i la posició de les pintures. La segona fase del treball consisteix en fer fotografies d’alta resolució per tal de posar  la pell a la malla tridimensional.

Es tracta de posar les imatges (processades per a una visualització ràpida) al web perquè qualsevol usuari tècnic o aficionat pugui veure les pintures i s’acosti a elles fins a veure fins i tot el gra de la pedra. Des de la plataforma digital es podrà jugar amb les imatges ampliant-les, canviant la visualització, saturacions de color, etc.

Està previst acabar la catalogació dels dos primers abrics i la web per visitar les pintures el mes de maig de 2013, i presentar el projecte al juliol al Congrés de Pintures rupestres i Arqueologia del Museu de la Valltorta.

Podeu visualitzar el vídeo clicant aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.