Tarraco Biennal. 6 Reunió d’Arqueologia i Món Antic

Els dies 23 i 24 de novembre de 2023 se celebrarà a Tarragona la 6 Reunió d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal, amb el lema “Domus. L’àmbit domèstic urbà com factor de canvi cultural. Models i adaptacions del Mediterrani a l’Atlàntic”.

La 6 Reunió d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal, organitzada per la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, sota la direcció del Prof. Dr. Ricardo Mar i el Prof. Dr. Joaquín Ruiz de Arbulo, està dedicada a la domus, la casa romana.

La domus, la casa romana, no sols va ser el reflex de la societat i de la família habitant, sinó que va estar dissenyada per a albergar una sèrie de rituals que regien la vida dels antics romans i la seva quotidianeitat. Les formes construïdes dirigeixen i donen forma a la sociabilitat dels seus habitants i les gents amb les quals guarden vincles i relacions. Aquests processos queden fossilitzats en el registre arqueològic, l’anàlisi del qual es vol realitzar en aquesta reunió.

Es parteix de la premissa que qualsevol família, independentment del lloc de l’Imperi en el qual visquessin, tenia uns costums similars i propis de la societat romana amb les quals s’identificava, i que es manifestaven a través d’una sèrie d’actes i activitats familiars (salutatio, convivium, cultes al genius, els lares i els penates) que es desenvolupaven en els seus habitatges i es traduïen en una arquitectura on es repeteixen l’organització dels espais i les decoracions. La casa, quan pertany a l’elit, és un escenari d’auto-representació, manifestació de les modes imperants, símbol de prestigi i posició econòmica, social i cultural. No obstant això, la infinitat de factors que condicionen el disseny d’una casa romana, donen com a resultat l’aparició d’una sèrie de reveladores particularitats que han de ser analitzades.

A diferència dels estandarditzats edificis públics, l’edilícia privada està subjecta a diversos factors com la voluntat dels habitants, que amb les seves accions i decisions configuren l’espai. Això pot proporcionar un fidel reflex de l’assimilació dels nous patrons portats per Roma, no sols constructius i/o decoratius, sinó de tot el contingut immaterial intrínsec que aquests comporten, símbol de la romanitas. Aquesta reunió es justifica en dos propòsits essencials: primer, indagar i precisar els precedents culturals mediterranis de la denominada casa romana d’atri i/o peristil, com a manera d’entendre el procés d’implantació i evolució del model en la península ibèrica i la diversitat de solucions adoptades en el temps i l’espai; i segon, caracteritzar el procés d’implantació, evolució i amortització del tipus de casa romana en les capitals provincials de la Hispània romana i en altres ciutats preses com a referència repartides per tota la Península Ibèrica.

Les sessions tindran lloc a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

La inscripció al congrés és gratuïta i es pot formalitzar fins al 18 de novembre des de la pàgina web de Tarraco Biennal.

Consulteu el programa en pdf

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.