Us recordem que aquest proper dimecres 18 d’octubre a les 18 hores tindrà lloc la dotzena conferència programada dins del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2023.
25 anys de recerca al Pleistocè del Torrent de Vallparadís (Terrassa)
Conferenciants: Joan Madurell Malapeira (UAB), Leonardo Sorbelli (ICP) i Dario Fidalgo (CSIC)
Moderador: Jordi Rossell Ardévol (IPHES)
El Pleistocè, conegut popularment com l’Edat del Gel, es caracteritza a l’Hemisferi Nord per la intensificació de la ciclicitat glacial modulada en cicles de 41.000 anys, induïts principalment per l’obliqüitat de l’òrbita de la terra. Aquesta dinàmica de cicles glacials poc severs i tendència progressiva cap al refredament global comença a canviar a finals del Pleistocè inferior, on es comença a detectar un increment de l’aridesa, la humitat i l’asimetria dels cicles glacials. Aquest període de certa inestabilitat i asimetria orbital té una durada de prop de mig milió d’anys i finalitza quan els cicles de precessió amb una periodicitat de 100.000 anys s’estabilitzen. Aquesta època de transició és coneguda com a ‘Transició del Pleistocè inferior-mitjà’ i passa per ser una de les majors transicions climàtiques de la història recent de la Terra. Tot i que les primeres troballes paleontològiques al Torrent de Vallparadís es remunten a finals del segle XIX, no s’inicien les primeres excavacions sistemàtiques fins a finals de la dècada dels noranta al jaciment de Cal Guardiola i posteriorment a partir de 2005 a l’Estació de Vallparadís. Avui en dia, 25 anys després de l’inici de les intervencions al Torrent, la Secció de Vallparadís és reconeguda internacionalment per la seva riquesa i diversitat biològica i pel seu ampli registre geològic que inclou prop de mig milió d’anys en 20 nivells geològics del final del Pleistocè inferior. Ara bé, la seva importància cabdal rau en el fet que és l’única secció que registra de manera contínua la Transició del Pleistocè inferior-mitjà.
La conferència tindrà lloc a l’Auditori del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Passeig de Santa Madrona, 39-41, Parc de Montjuïc de Barcelona, a les 18 hores (assistència lliure fins completar l’aforament) i també serà transmesa en directe pel canal de YouTube de patrimoni.gencat.
Després de la conferència els assistents podran participar en el torn de preguntes des de l’Auditori del Museu o mitjançant el xat del YouTube en el cas de les persones que estiguin seguint la conferència en línia. Per poder participar en el xat cal iniciar la sessió al YouTube.
El vídeo de la conferència quedarà a disposició dels ciutadans a la llista de reproducció de la Tribuna d’Arqueologia 2023 dins el canal de YouTube de patrimoni.gencat i també en el blog de la Tribuna d’Arqueologia.
Descarregueu-vos el programa del cicle de conferències Tribuna d’Arqueologia 2023 en pdf