XXXI Seminari d’història monetària de la Corona d’Aragó: “Rituals, usos simbòlics i sacralitat de la moneda”

Els dies 3, 5, 10 i 12 de maig de 2022 se celebrarà el XXXI Seminari d’història monetària de la Corona d’Aragó, organitzat pel Gabinet Numismàtic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que enguany porta per títol “Rituals, usos simbòlics i sacralitat de la moneda”.

La moneda, des del seu origen, ha estat utilitzada amb finalitats que han anat més enllà de les estrictes com a mitjà de pagament entre particulars i el fisc, o bé d’estalvi de riquesa, per a les quals sembla que va ser inicialment creada. En l’edició d’aquest seminari ens fixarem en alguns dels diversos usos simbòlics i rituals que es documenten a la moneda medieval i moderna a l’Occident d’Europa.

A la primera sessió s’analitzarà la reeixida extensió d’una de les relíquies de la passió de Crist menys conegudes. Això és, les trenta monedes de plata que, segons els Evangelis, Judes Iscariot va rebre com a preu per la seva traïció i de les quals algunes esglésies pretenen conservar-ne exemplars.

A la segona, caldrà aturar-se en l’ús de la moneda com a ofrena, almoina o do en espais destinats al culte en el context cristià. Especialment, en llocs de pelegrinatge en els quals la moneda esdevé, per exemple, testimoni de l’origen llunyà d’alguns fidels.

A la tercera sessió es plantejarà una anàlisi interpretativa del numerari associat al món funerari medieval i modern, que es documenta a partir del registre arqueològic en espais reservats a necròpolis.

Finalment, es farà un repàs de la diversitat d’usos cerimonials, de devoció i de propaganda de la moneda en mans dels monarques.

El seminari es farà en línia a través de la plataforma Zoom i cal inscripció prèvia. Les places són limitades.

Per a més informació i inscripcions consulteu el díptic informatiu en pdf

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.