Del 6 al 8 d’abril de 2022 tindrà lloc al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona el 3r Seminari d’Arqueologia Experimental amb el títol L’ús de les fibres vegetals a la prehistòria i a la protohistòria.
Aquest seminari va destinat a professionals de l’arqueologia, de museus i estudiants d’arqueologia i de gestió patrimonial, i es farà en línia i també en format presencial.
El coneixement de l’ús de les fibres vegetals per a la confecció de diferents tipus d’estris a la prehistòria com a cistells i cordes té un recorregut desigual que està condicionat en bona part per la conservació d’aquests tipus de materials. En el cas de la península Ibèrica, en el que podem anomenar l’Europa seca, la conservació de testimonis arqueològics són escassos, fet que ha limitat tradicionalment l’avenç de l’estudi d’aquesta materialitat. Malgrat això, la millora de les tècniques d’anàlisi paleobotànic i tecnològic, juntament amb l’aproximació experimental, han permès un avenç considerable en la caracterització de les capacitats tècniques dels grups humans de la prehistòria i de la protohistòria.
El seminari vol respondre i sobretot plantejar-se preguntes sobre l’adveniment d’aquestes produccions, l’evolució i les tècniques per a la confecció de cordes i cistells, i les metodologies analítiques possibles.
D’altra banda, el seminari té un vessant presencial essencialment pràctic on els participants treballaran amb els millors especialistes en cistelleria i corderia, esdevenint una oportunitat formativa especialitzada única.
El seminari es farà en línia i també en format presencial i cal inscripció prèvia. El dia 6 d’abril es farà una sessió en línia gratuïta a través de la plataforma Zoom i els dies 7 i 8 d’abril es farà de manera presencial per a un grup de 20 persones. L’assistència a les dues jornades experimentals té un cost de 15€.
Per a més informació i inscripcions consulteu la web del Museu
Descarregueu-vos el programa del seminari en pdf