Pla de Gestió de l’Art Rupestre a Catalunya: la documentació 3D de l’art rupestre

El Pla de Gestió de l’Art Rupestre a Catalunya, com a eina de gestió integral de l’art rupestre, preveu, entre d’altres aspectes, la difusió d’aquest important patrimoni.

En el marc de desenvolupament d’aquest Pla, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia està portant a terme la tasca de documentació digital de tots els abrics amb art rupestre de Catalunya.

Tal com es va presentar en la conferència Avanç del Pla de Gestió de l’Art Rupestre a Catalunya que va tenir lloc el passat mes de novembre dins les jornades de celebració dels 40 anys del Servei d’Arqueologia i Paleontologia, un dels objectius del Pla és poder dur a terme els treballs de topografia, fotogrametria i models 3D de tots els abrics amb art rupestre que sigui possible.

A continuació us presentem el primer model que fem públic a través del programa Giravolt. Es tracta del model en 3D corresponent al conjunt amb pintures rupestres de la Vall de la Coma (l’Albi, les Garrigues). Està previst que cada 15 dies es vagin penjant a Giravolt altres treballs de documentació d’art rupestre que s’hagin realitzat.

La Vall de la Coma és un conjunt de pintures rupestres d’estil esquemàtic situades al terme municipal de l’Albi, a la comarca de les Garrigues. Aquestes pintures estan protegides com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Zona Arqueològica i estan inscrites a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El programa Giravolt és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que compta amb la implicació de totes les entitats i museus del país encarregades de la gestió del patrimoni que hi vulguin participar i que promociona l’ús de la tecnologia de l’escaneig 3D.

El projecte de digitalització de tota la documentació dels conjunts amb art rupestre de Catalunya, inclou l’actualització i digitalització dels aixecaments topogràfics, fotogrametria i escaneig 3D, en els abrics on sigui possible desenvolupar aquestes tasques. Allà on els tècnics no puguin treballar amb condicions de seguretat, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia comptarà amb la documentació a través d’un dron, amb l’objectiu de posar a disposició del públic (ja sigui investigador, com públic en general), tota la informació possible, però alhora també per acostar aquest rellevant patrimoni a persones amb mobilitat reduïda per tal que tothom pugui conèixer i gaudir del patrimoni cultural català.

Podeu accedir al model 3D de la Vall de la Coma clicant damunt la imatge.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.