Vídeo de la conferencia de la Tribuna d’Arqueologia 2019-2020 en línia “Excavació arqueològica al carrer López Peláez, 1 de Tarragona (Tarragonès). Noves dades sobre la ocupació suburbana de la ciutat de Tàrraco entre l’Altimperi i la Tardana Antiguitat”

En aquesta entrada podeu gaudir del vídeo de la conferència del cicle de la Tribuna d’Arqueologia 2019-20120: “Excavació arqueològica al carrer López Peláez, 1 de Tarragona (Tarragonès). Noves dades sobre la ocupació suburbana de la ciutat de Tàrraco entre l’Altimperi i la Tardana Antiguitat” que Judit Ciurana, moderada per Pilar Bravo, ens va oferir en línea ahir, dimecres 13 de maig de 2020.

A partir d’ara i mentre duri el confinament, continuarem oferint-vos les sessions de la Tribuna d’Arqueologia en línea a travès del canal de Youtube de Patrimonigencat.

Aprofitem per emplaçar-vos a la següent xerrada en línia del cicle de la Tribuna, que hem programat pel proper 27 de maig a les 6 de la tarda: “Les ocupacions prehistòriques a l’àrea de Tavertet. Recerca entre la vall de Sau i els altiplans del Cabrerès del paleolític a la primera edat del ferro”.

En aquests moments estem reprogramant la resta de conferències que van quedar en suspens i, un cop tinguem fixat el nou calendari, us ho comunicarem puntualment.

2 respostes a “Vídeo de la conferencia de la Tribuna d’Arqueologia 2019-2020 en línia “Excavació arqueològica al carrer López Peláez, 1 de Tarragona (Tarragonès). Noves dades sobre la ocupació suburbana de la ciutat de Tàrraco entre l’Altimperi i la Tardana Antiguitat”

  1. Kesse es ciutat o comarca? Que sabem de Tarakon /kesse ciutats o ciutat ibera?

  2. Kesse és el nom que diversos historiadors clàssics com Titus Livi o Polibi donen a una ciutat ibera, de la tribu dels cessetans o cossetans, que també està testimoniada en les monedes. Segons alguns investigadors Kesse estaria situada a la ciutat de Tarragona, tot i que també hi ha la teoria que Kesse seria una ciutat situada més a l’interior com Valls (on hi ha un gran poblat ibèric) i a Tarragona hi hauria la ciutat ibera de Tarakon (nom també testimoniat al monetari). Sota la part baixa de la ciutat de Tarragona s’han descobert restes d’un gran poblat ibèric, que duraria des del segle VI aC fins a l’època de la dominació romana, quan es funda la ciutat de Tàrraco. El territori dels cessetans ocuparia una gran àrea que, grosso modo, ocuparia les actuals comarques de l’Alt i Baix Penedès, Garraf, Tarragonès, Baix Camp i Conca de Barberà.

    Per consultar bibliografia aquí hi ha els darrers articles publicats sobre el tema:
    Adserias Sans, Maria; Burès, Lurdes; Miró, M. Teresa; Ramon, Ester. «L’assentament pre-romà de Tarragona». Revista d’arqueologia de Ponent, [en línia], 1993, Núm. 3, p. 177-2, https://www.raco.cat/index.php/RAP/article/view/250935 [Consulta: 25-05-2020].

    Pedro Otiña Hermoso, Joaquín Ruiz de Arbulo: De Cese a Tárraco: Evidencias y reflexiones sobre la Tarragona ibérica y el proceso de romanización. Empúries, ISSN 0213-9278, Nº 52, 2000 (La formació d’una societat provincial. La component ibérica a les fundacions romanes del nord-est de la Hispania Citerior), págs. 107-136

    Jordi Diloli Fons: Tarrakon-Kese. L’ocupació protohistòrica de la ciutat de Tarragona. Revista d’Arqueologia de Ponent 25, 2015, 61-82, ISSN: 1131-883-X

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.