Declarada BCIN, en la categoria de zona arqueològica, la ciutat romana d’Aeso d’Isona i la Conca Dellà (Pallars Jussà)

El dia 3 de desembre el Govern de la Generalitat va acordar declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de zona arqueològica, la ciutat romana d’Aeso, a Isona i Conca Dellà, avui  dia 3 ha sortit publicat al DOGC.

La ciutat romana d’Aeso és un conjunt de jaciments arqueològics que corresponen a un dels centres urbans fundats pels romans al nord-est de la península Ibèrica. Es tracta d’un assentament amb una forquilla cronològica que avarca des del segle I aC i que per la documentació arqueològica sembla que es mantindria actiu, com a tal, fins a finals del segle IV o inicis del segle V dC, amb la decadència de l’imperi romà. La durada de la pervivència de la ciutat va ser d’uns 500 anys.

L’any 1987 s’inicien els treballs per disposar de suficient documentació per realitzar la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional de la ciutat romana d’Aeso. Tanmateix, al cap d’uns anys la recerca decau igualment que l’elaboració de l’expedient. L’any 2010 el Museu d’Isona i Conca Dellà torna a mostrar interès en la necessitat de la declaració, però de nou es torna a truncar el procés. Així, des del Servei d’Arqueologia i Paleontologia es decideix, l’any 2017, reiniciar l’expedient davant l’evident necessitat d’incoació i quedant palès l’interès que té el Museu d’Isona i Conca Dellà i del propi Ajuntament per a protegir el jaciment amb la màxima categoria de protecció. D’aquesta manera es finalitza, definitivament, la proposta iniciada durant els anys 80 del segle XX.

La ciutat romana d’Aeso es troba sota el casc antic de l’actual nucli urbà d’Isona i també en part sota els horts de la zona sud. La superfície total de la delimitació és de 123.099 m2 (12,3 ha), entre la zona del casc antic, el raval i els horts.

La ciutat d’Aeso és de gran importància per diversos motius. En primer lloc, és un dels centres urbans romans més septentrional del nord-est peninsular. En segon lloc, pel fet que aquesta àrea interior de Catalunya hagi estat menys activa urbanísticament és un excel·lent element de preservació de la trama urbana de la ciutat, especialment en la meitat sud, que actualment encara són horts. En tercer lloc, per la preservació d’elements tan importants com la muralla republicana, la torre tardo-antiga o diverses domus urbanes. I per últim, cal recordar que d’altres ciutats romanes a Catalunya ja gaudeixen de la categoria de BCIN (Emporiae, Baetulo, Tarraco, Iluro, Iesso, etc.), així doncs, un nou centre urbà d’època romana assoleix la categoria de BCIN-ZA.

| Descarregueu la declaració al DOGC en pdf |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.