Conferència “El Vapor Gordils i Dalmau (Mataró). Arqueologia i evolució arquitectònica d’un vapor de la primera industrialització”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 27 de febrer de 2019, 19,00 hores
Conferenciant: Òscar Matas
Moderador: Carles Marfà
Durant els mesos d’agost i octubre de 2017 es va dur a terme una intervenció arqueològica als antics terrenys on s’ubiquen les naus del Vapor Gordils i Dalmau, just al davant de l’estació de trens i el front marítim de Mataró. L’actuació venia motivada per la imminent urbanització dels terrenys. La posterior excavació arqueològica de les restes aparegudes va permetre localitzar diversos àmbits subterranis de l’antiga fàbrica Gordils i Dalmau – Filatures Viñas. Cronològicament se situa en plena Revolució Industrial, durant el segon terç del segle XIX, i la intervenció ha permès seguir la seva evolució fins els darrers moments del seu funcionament, a finals de la dècada dels 60 del segle XX.
A continuació, us oferim una petita entrevista amb Òscar Matas sobre els aspectes més destacats de la conferència que ens oferirà el proper dimecres.
- Quina és la importància de les restes arqueològiques localitzades durant la intervenció arqueològica a Mataró?
La principal novetat és que l’excavació ens ha permès localitzar i documentar el sector energètic de les primeres fases de la fàbrica. Es tractava d’una sèrie d’àmbits subterranis no visibles. Es van poder excavar i identificar els espais destinats a la carbonera, l’àmbit de les calderes i la seva zona de treball, els fumerals per on es conduïa el fum a la xemeneia, la sala de la màquina de vapor i el complex hidràulic per alimentar les calderes.
- Quin fet cabdal per a la ciutat de Mataró i per a la fàbrica es va produir entre el 1915-1916?
Es van poder localitzar una sèrie d’estructures massisses construïdes d’obra, de planta quadrangular que posteriorment es van poder identificar com a basaments de motors elèctrics. Posteriorment, durant la fase d’estudi de la documentació existent sobre la fàbrica, es va poder contrastar que corresponien als assentaments dels motors elèctrics de la indústria.
L’electricitat havia arribat a Mataró a finals del segle XIX amb la constitució de la Compañía General de Electricidad, S.A (CGE) el 1897, però l’electrificació del vapor cal relacionar-la amb la connexió al corrent altern elèctric que a Mataró es devia produir vers el 1915. El progrés avançava molt ràpidament i, en pocs anys, la tecnologia dels motors a vapor havia quedat obsoleta gràcies al desenvolupament de l’energia elèctrica.
- Què va significar el Vapor Gordils i Dalmau per la industrialització a Catalunya?
Tot i que no era la fàbrica més gran que hi va haver a Mataró, sí que va ser la primera en funcionament a la ciutat, i de les primeres de tota Catalunya, durant la Revolució industrial durant la primera meitat del segle XIX.
Actualment, les naus i la xemeneia, conservades en alçat, esdevenen uns dels edificis industrials més antics conservats a tota Catalunya i la península. L’actual intervenció arqueològica ha permès completar el conjunt industrial, localitzant el sector energètic de la fàbrica Gordils i Dalmau.