Declarats Espai de Protecció Arqueològica quatre jaciments: Estinclells, Paladell, el Tossal del Moro de Pinyeres i Ceuró

Durant el passat mes de novembre, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia ha declarat Espai de Protecció Arqueològica – EPA quatre jaciments arqueològics.

S’ha declarat Espai de Protecció Arqueològica el conjunt dels Estinclells, al terme municipal de Verdú (Urgell), que integra un tossal amb un poblat ibèric, típic de la zona, amb una cronologia del segle III aC, i una vil·la romana, a la vessant sud-est, de cronologia republicana i imperial (s. I aC – V dC).

A les Terres de l’Ebre s’han declarat dos espais de protecció arqueològica:

En primer lloc, el jaciment arqueològic del Paladell, al terme municipal de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). Que per les dades disponibles, ja que no està excavat, es tractaria d’una vil·la romana o assentament rural, de cronologia republicana amb una continuïtat fins a època alt-imperial. Es tractaria d’una típica explotació agropecuària a les proximitats del riu Ebre, molt similar al jaciment de Mas Mauricio, en el mateix municipi.

En segon lloc, s’ha declarat el Tossal del Moro de Pinyeres, al terme municipal de Batea (Terra Alta). En aquest cas, es tracte d’un poblat ibèric ubicat en un tossal situat en un punt estratègic de control de les vies de comunicació, a la riba esquerra del riu Algar. Tindria una primera fase del període preibèric (s. VII-VI aC) i una segona durant el primer moment del període ibèric ple (s. V – III aC).

Finalment,  s’ha declarat EPA la necròpolis del Ceuró al terme municipal de Castellar de la Ribera (Solsonès), a la Catalunya Central. El conjunt integra un espai on es localitza una necròpolis formada per tres cistes amb una cronologia de 4500 – 3200 cal ANE, amb un excel·lent estat de conservació.

Notícia: Tània Álvarez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s