Seminari “Neuroscience meets archaeology: Brain activity patterns associated to mental states”, a la UB

Cartell del seminari “Neuroscience meets archaeology: Brain activity patterns associated to mental states”, a càrrec del Dr. Carles Escera El proper dimarts 13 de novembre a les 14,00 hores tindrà lloc a la Facultat de Geografia i Història (C/ Montalegre, 6, de Barcelona) el seminari “Neuroscience meets archaeology: Brain activity patterns associated to mental states”, a càrrec del Dr. Carles Escera, membre del Brainlab-Grup de Recerca en Neurociència Cognitiva, de l’Institut de Neurociències Universitat de Barcelona (UB) i de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD).

El seminari es desenvolupa en el marc de les activitats del projecte de la ERC ARTSOUNDSCAPES: “El so dels llocs especials: explorant el sagrat en els paisatges sonors de l’art rupestre”, finançat per l’European Research Council (Consell Europeu de Recerca).

Els humans, com a espècie social, depenem en gran mesura de les nostres capacitats comunicatives per organitzar nostra activitat vital i assegurar la nostra supervivència. La comunicació humana es fonamenta en l’habilitat del cervell per manegar el so a través de la complexa i poderosa maquinària del sistema auditiu, que extreu patrons dels sons de la parla i els ritmes intrínsecs, i la melodia en el flux musical. Aquests patrons es codifiquen en una xarxa cerebral distribuïda parcialment, solapada però segregada, que s’estén per tot el còrtex cerebral (inclús estructures subcorticals). En aquesta xerrada, es presenta una perspectiva general sobre l’organització estructural i les dinàmiques en el sistema auditiu, per destacar alguns dels seus principis funcionals bàsics, defensant que analitzant patrons d’activitat neuroelèctrica cerebral extrets de l’electroencefalograma (EEG) es poden identificar estats mentals induïts per entorns sonors particulars, com els que es donen en jaciments arqueològics amb art rupestre.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.