El passat mes d’agost agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric van arrestar dos espoliadors que presumptament han estat duent a terme saquejos de manera sistemàtica en 168 jaciments arqueològics i 32 paleontològics en els darrers anys. La ingent quantitat de material espoliat ha provocat que la intervenció de recuperació continués a començaments de desembre.
Un cop valorada la col·lecció i demostrada la seva procedència il·lícita, es va sol·licitar al jutjat una nova entrada i perquisició al domicili dels presumptes delinqüents per recollir-la en la seva totalitat, fet que es va produir els dies 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre, en la qual se’ls va comissar 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces indiciàries.
En la intervenció es van recollir milers d’objectes, majoritàriament restes paleontològiques procedents de jaciments catalans alguns del quals són Bens Culturals d’Interès Nacional. Era tal la quantitat de material que es van necessitar quatre furgonetes i tres dies de feina per a poder traslladar-lo a les dependències del Servei d’Atenció als Museus de Pedret, del Departament de Cultura.
Els especialistes van constatar que no hi ha un precedent d’espoli d’aquesta magnitud i, tot i que s’hi ha fet una primera valoració de l’abast de l’espoli, les tasques d’estudi i valoració de les peces encara continuaran durant uns mesos, a més de comprovar i avaluar sobre el terreny els danys causats als jaciments, degut a l’activitat espoliadora.
Els béns espoliats procedeixes de jaciments que es concentren al Pirineu Occidental, Osona, la Garrotxa, el Ripollès, l’Empordà i diverses àrees de la demarcació de Barcelona i Tarragona.
Les comarques més atacades per l’activitat espoliadora són el Pallars Jussà, l’Alt Urgell per la gran quantitat de jaciments paleontològics que es troben a la zona, amb més d’una dotzena d’emplaçaments espoliats. Hi ha d’altres casos amb què a l’afectació paleontològica s’hi afegeix l’arqueològica: és el cas de la comarca de la Selva amb 33 jaciments, la Garrotxa amb dinou, Osona amb divuit i el Gironès amb deu.
La Direcció General del Patrimoni Cultural amb el Servei d’Arqueologia i Paleontologia ha proporcionat l’assistència tècnica a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i ha assumit les tasques de valoració i estudi del patrimoni espoliat.
| Per a més informació cliqueu aquí |