Obituari: Oriol Mercadal Fernàndez, director del Museu Cerdà de Puigcerdà

Orio MercadalL’arqueòleg Oriol Mercadal va morir divendres 15 de desembre. Mercadal, arqueòleg, historiador, investigador i home culturalment prolífic, era actualment director del Museu Cerdà de Puigcerdà i vicepresident segon del Grup de Recerca de Cerdanya.

La seva desaparició ha causat un profund impacte personal i molts testimonis de dol per la seva pèrdua. Amb el record, també cal esmentar la implicació de l’Oriol Mercadal amb el seu territori i com va projectar la seva activitat científica a partir del convenciment que el patrimoni cultural és una forma de vida de cada terra.

Mercadal havia dirigit el Museu Cerdà de Puigcerdà des de l’estrena de l’equipament al començament de la dècada de 1990. Al llarg de les tres darreres dècades, va encapçalar l’obertura de les diverses parts de l’equipament i també la seva dinamització.

Instal·lat a la Cerdanya des del 1989, va participar en les excavacions de Montlleó, del Castellet de Bolvir, de Llívia, del Tossal de Baltarga i tantes altres. Des del Museu, va voler també relligar l’Alta i la Baixa Cerdanya en un projecte cultural comú.

Ha estat una peça clau de la recerca comarcal i local, però, a més, era allò que en el sentit més extens s’anomena un activista cultural, com a articulista, historiador,  investigador i formador de nous historiadors i arqueòlegs. Des del seu entorn, ja s’ha anunciat que un dels projectes en què treballava, una història de la vall, serà completada en honor seu.

El trobarem a faltar, a la Cerdanya i a tot Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s