Tribuna d’Arqueologia 2016-2017 “Les darreres intervencions arqueològiques d’urgència del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya (2016)”

Conferència “Les darreres intervencions arqueològiques d’urgència del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya (2016)”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 21 de juny de 2017, 19:00h

Conferenciants: Nuria Armentano, José Manuel Espejo i Francesc Florensa
Moderadora: Maite Mascort

Aquesta ha estat la darrera conferència de la Tribuna d’Arqueologia de la temporada 2016-2017.

Durant el 2016 el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya ha fet un seguit d’intervencions d’urgència en tot el territori català, segons regula la Llei 9/93 del patrimoni cultural català. Entre les diverses intervencions, cal destacar l’excavació en el terme municipal de Lladurs (Solsonès) d’una cista megalítica intacta del neolític mitjà, situada a uns 1.100 m sobre el nivell del mar, amb una doble inhumació i l’aixovar corresponent. Dins el terme municipal de Bellver de Cerdanya (Cerdanya) s’ha documentat un amagatall amb peces de bronze intactes, datades entre finals de l’edat del bronze i inicis de l’edat del ferro.


A continuació us oferim una petita entrevista amb els conferenciants sobre els aspectes rellevants de la seva propera xerrada.

  • Les intervencions arqueològiques d’urgència de la Generalitat de Catalunya de 2016 han posat al descobert algun jaciment destacat?

D’entre totes les intervencions d’urgència cal destacar la realitzada a la cista dels Camps de la Bruna, al terme municipal de Lladurs (el Solsonès), on s’han conservat intactes tant les restes humanes com l’aixovar que les acompanyava.  Sobre les restes recuperades s’ha iniciat un seguit d’estudis complementaris, que hores d’ara encara estan en curs, on s’incorporen altres disciplines que ajudaran al coneixement d’aquest tipus d’enterraments datats en el neolític mitjà del Solsonès. La intenció d’aquesta intervenció a la Tribuna d’Arqueologia d’enguany, en part, serà la presentació dels resultats preliminars dels estudis que s’estan desenvolupant.

  • Quines altres intervencions heu efectuat durant el 2016?

S’han realitzat intervencions d’urgència allà on eren necessàries i dins el territori de Catalunya. L’Abric Casanovas a Aiguafreda (Vallès Oriental), el Dolmen de Can Reparat a Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà) i la Cova de les Ànimes a Matadepera (Vallès Occidental) han estat les intervencions més destacades dins del període prehistòric. Dins del període protohistòric cal esmentar les intervencions a Bellver de Cerdanya (la Cerdanya) i a Puig-reig (el Berguedà). Ja en època històrica i dins del període romà hem intervingut a la Bòbila d’en Font a la Garriga (Vallès Oriental) i a l’església de Sant Pere d’Orrit a Tremp (Pallars Jussà). Als municipis de Gironella (el Berguedà) i la Nou de Gaià (el Tarragonès) hem realitzat intervencions arqueològiques que es poden datar entre època baixmedieval i època moderna.

  • Quines altres disciplines s’incorporen en les diverses intervencions d’urgència?

Depenent de les característiques de cada troballa s’incorporen especialistes en diverses disciplines, que incorporen valor al treball realitzat, tant a camp com al laboratori. Hem excavat l’interior d’un sarcòfag localitzat originalment al jaciment dels Morulls de Gerb, a Òs de Balaguer, que estava dipositat al Museu de Balaguer on ha intervingut una antropòloga, tant a camp com en el posterior estudi de laboratori sobre les restes exhumades. Al jaciment de la Bòbila d’en Font de la Garriga hem emprat el georadar per a detectar els diversos àmbits que conformen la possible vil·la romana per, a posteriori, confirmar la situació d’aquests murs mitjançant sondejos arqueològics. Dins de les escales d’accés al cor de l’església de Sant Pere d’Orrit es localitzà un pedestal amb inscripció romana que ha estat extreta per un restaurador a fi i efecte de no malmetre ni la inscripció ni l’estructura de l’escala.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.