Trobat el cap d’una escultura d’època romana en la intervenció arqueològica a les termes romanes de Caldes de Montbui (Vallès Oriental)

Aquest matí s’ha fet la presentació de la recent troballa durant una visita al jaciment de l’alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé; la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maite Miró; l’arqueòleg director de l’excavació, Pere Artigues; el regidor de Patrimoni, Isidre Pineda, i el regidor d’Espais Públics, Jaume Mauri.

En les excavacions arqueològiques que es duen a terme actualment a les termes romanes de Caldes de Montbui, aquesta darrera setmana s’havia produït una singular troballa: un cap de marbre blanc de mida natural en molt bon estat de conservació, que segurament formava part d’una escultura de cos sencer. La intervenció arqueològica, realitzada degut a la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó, està finançada per l’Ajuntament de Caldes, sota la supervisió del Departament de Cultura.

El cap, que probablement representa una divinitat vinculada a les aigües termals, s’ha trobat justament en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable de les termes de Caldes, i és el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia. De moment s’ha procedir a una primera neteja de la peça, que aviat es començarà a estudiar per identificar el seu origen, la cronologia i la identificació del personatge.

Recentment, s’han trobat els límits laterals de la piscina romana del centre de la plaça, evidenciant la clara la situació del vèrtex nord-est, on es conserven diferents nivells de la graderia. Tant a la part sud com a la sud-oest s’hi han començat a veure petits trams de graons que ajuden a definir els límits d’aquesta piscina.

A partir de les properes setmanes començarà la darrera part de la intervenció arqueològica. Un cop s’hagin extret les llambordes que hi ha davant de les Termes Romanes i delimitat la superfície de les altres piscines d’època romana, es realitzaran uns treballs de fotometria que permetin conèixer l’aspecte que devien tenir les termes fa 2.000 anys. Es preveu que la intervenció finalitzi a meitat de juny, moment en què les restes arqueològiques es cobriran amb una capa geotèxtil i terra, per permetre que el mes de juliol es puguin desenvolupar les activitats culturals programades, com la de l’Escaldàrium (la festa del foc i de l’aigua).

Una resposta a “Trobat el cap d’una escultura d’època romana en la intervenció arqueològica a les termes romanes de Caldes de Montbui (Vallès Oriental)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.