Conferència “Malalties articulars degeneratives en primats no humans en relació a l’activitat locomotora i la utilització de l’hàbitat”, al CSIC-IMF

Pòster de la conferència: “Malalties articulars degeneratives en primats no humans en relació a l’activitat locomotora i la utilització de l’hàbitat”, que impartirà Laura Baiges-Sotos al CSIC-IMF el 19 de maig de 2017El proper divendres 19 de maig a les 12,00h, tindrà lloc a la sala d’actes del la Institució Milá i Fontanals – CSIC  (C/ Egipcíaques, 15, Barcelona), la conferència “Malalties articulars degeneratives en primats no humans en relació a l’activitat locomotora i la utilització de l’hàbitat”, que impartirà Laura Baiges-Sotos, de la Universitat de Sheffield (UK). Aquesta xerrada forma part dels Seminaris del Grup d’investigació «Arqueologia de les dinàmiques socials» (CSIC-IMF).

Les malalties articulars degeneratives han estat sempre presents en el llinatge humà, afectant a australopitecins, neandertals i humans anatòmicament moderns. Sovint, la presència d’aquestes malalties s’ha atribuït a l’adquisició d’una locomoció bípeda, que genera pressions majors en certes parts de l’esquelet, induint una degeneració més ràpida de les articulacions. Ara bé, aquests processos degeneratius no són exclusius dels humans, sinó que també estan presents en altres primats. Això qüestiona l’argument del bipedalisme com a principal causant de les malalties articulars degeneratives.

En aquest projecte s’estudien vàries espècies de primats que representen un ampli ventall d’estratègies locomotores així com diferents tipus de substrats utilitzats a l’hora de moure’s, i plantegem les malalties articulars degeneratives com a resultat del grau d’estrès mecànic que suporta una articulació.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.