La nova web 4D VULL apropa l’Art Rupestre Llevantí de la Valltorta-Gassulla i Ulldecona

Fotogrametria. Model 3D de l'abric V d'Ermites, panel del sostre , DStretch.
Fotogrametria. Model 3D de l’abric V d’Ermites, panel del sostre , DStretch.

El passat dimecres 29 de març es va presentar, a la seu de la delegació de Presidència de la Generalitat Valenciana a Castelló, la nova web sobre art rupestre, emmarcada dins el projecte 4D VULL, de monitorització de les pintures existents al Parc Cultural Valltorta-Gasulla i Ulldecona,. Es tracta d’un exemple pioner en la divulgació i socialització d’un projecte científic interterritorial impulsat per l’Ajuntament de Tírig amb els ajuntaments d’Albocàsser, Ares, Ulldecona i l’Associació d’Amics de la Valltorta, amb el finançament del Ministeri d’Educació i Cultura del govern espanyol mitjançant les ajudes per a la conservació, protecció i difusió de béns declarats Patrimoni Mundial.

Aquest és un projecte de conservació preventiva de les pintures rupestres amb documentació extremadament precisa i eficaç per tal de monitoritzar i diagnosticar el procés de deteriorament i les alteracions de les figures i poder així adoptar les mesures pal·liatives oportunes que s’ha desenvolupat durant els darrers dos anys. Els resultats obtinguts es basen en tecnologies i metodologies d’avantguarda, com a fotogrametria d’objecte proper, comparacions volumètriques, fotografia gigapíxel, fotografia multiespectral, tractament d’imatge mitjançant la descorrelació d’espais de color, anàlisi geològica, termografia, etc. L’equip d’investigadors, dirigit pel professor Juan Francisco Ruiz, Doctor en Prehistòria i professor de la Universitat de Castella la Manxa, l’han format més de 15 persones , professionals de diverses àrees: arqueòlegs, restauradors, especialistes en imatge digital, enginyers, químics i biòlegs entre altres.

Ara, tota aquesta feina de recerca s’ha bolcat en una web senzilla i funcional a l’abast de tothom, que conté fotografies en quatre dimensions i informació detallada d’abrics dels termes municipals de de Tírig, Coves de Vinromà, Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal i Ulldecona. A la web vull.4darterupestre.com es pot accedir a alguns dels productes digitals elaborats, optimitzats respecte a la seva grandària original per a facilitar la seva visualització a través de qualsevol navegador.

El Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona ja ha treballat amb altres projectes tecnològics al llarg dels darrers anys, com el joc virtual Nosaltres els Caçadors, el Portal de Jocs de la Ruta de l’Art Rupestre, el projecte e-Art; realitat augmentada i Art Rupestre i el mateix projecte 4D VULL, amb la incorporació d’aquesta web. Aquestes novetats i moltes d’altres seran presentades al municipi dins les segones jornades de Patrimonium, organitzades per l’Ajuntament, , que començaran el divendres 19 de maig al Castell d’Ulldecona.

| Accediu a la nova pàgina web clicant aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.