Fins al dia 22 de març de 2017 es podrà visitar al Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) de Vilafranca del Penedès, l’exposició temporal “Abans de la vinya”, comissariada per Jordi Farré, a travès de la qual s’explica l’evolució del poblament a l’Alt Penedès des del paleolític fins a l’època romana. Amb la mostra també es pretèn donar visibilitat al ric patrimoni arqueològic custodiat al Vinseum des dels anys trenta del segle passat.
“Abans de la vinya” exposa 166 peces de tipologia molt diversa: eines de sílex, collarets, destrals de pedra polida, puntes de sageta, recipients ceràmics a mà i a torn, elements de decoració arquitectònica, etc. A través d’aquests objectes s’expliquen els canvis en el paisatge, l’evolució tecnològica i les transformacions de les cultures i les relacions humanes existents al territori abans de la generalitació del conreu de la vinya, l’element que conforma el paisatge actual del Penedès. Es tracta d’un viatge de 150.000 anys que transcorre pel paleolític, el neolític, el calcolític, l’edat del bronze, la primera edat del ferro –quan es produeix l’aparició de la vinya-, l’època ibèrica -durant la qual s’estén el seu cultiu- i l’època romana, que va suposar la seva plena consolidació. L’exposició compta amb una esplèndida maqueta orogràfica del territori peendesenc i amb el testimoni fílmic de les excavacions realitzades a mitjan segle passat a la cova de la Vall de Cerves (la Llacuna).
A l’entorn de l’exposició s’han programat tot un seguit d’activitats complementàries: visites guiades, tallers, conferències d’experts, concerts de música i sortides. El proper diumenge 22 de gener a les 12,30 hores, comencen aquestes activitats amb una visita guiada a càrrec de Jordi Farré.
La data de cloenda de la mostra ha estat escollida de forma expressa, ja que coincideix amb la de naixement de l’arqueòloga vilafranquina Maria Rosa Senabre Juncosa, que va morir l’any 2005 i que, malgrat la seva joventut, va dur a terme una important tasca d’investigació al Museu i al Penedès.