Els dies 23 i 24 de novembre de 2016, el Gabinet Numismàtic del Museu Nacional d’Art de Catalunya, han programat el curs monogràfic: “La medalla devocional. Art, societat i mentalitat”, que forma part del cicle XX Curs d’història monetària hispànica.
Aquest curs està dedicat a la medalla en una de les seves projeccions més particulars: la medalla de devoció, que serà analitzada des de punts de vista diversos. Es tracta d’un element d’aparença modesta i d’una llarga tradició que va tenir una àmplia difusió a l’època moderna dins de les formes de manifestació i divulgació més genuïnes de la religiositat del barroc. El seu fàcil transport i el caràcter d’element associat a la vida i a la devoció privada van fer que la seva extensió fos ràpida arreu, incloent les missions més remotes, com un eficaç mitjà de difusió de creences i devocions. A més, va tenir una llarga vigència fins als anys setanta del segle XX, quan va entrar en una ràpida decadència.
Catalunya, com la resta de l’Europa de la Contrareforma, ha estat un territori ric en aquesta manifestació: punt de recepció de medalles foranes i de producció de peces per a ús de grans centres de pelegrinatge; el cas més paradigmàtic és el monestir de Montserrat.
La bateria d’intervencions del curs permetrà fer una aproximació integral en aquest fenomen des dels seus orígens fins a la contemporaneïtat tot repassant els actors implicats, així com les seves tècniques, l’evolució artística seguint els gustos, les necessitats i les demandes de la societat en cada moment.
Curs reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent adreçada al professorat.
Informació i inscripcions: Gabinet Numismàtic de Catalunya, tel. 93 622 03 60
| Descarregueu el tríptic amb el programa i altres informacions clicant aquí |