Resultats de la campanya de 2016 a l’assentament ibèric del Coll del Moro de Gandesa (Terra Alta)

De l’11 al 28 d’octubre s’ha dut a terme la tercera campanya d’excavacions a l’assentament ibèric del Coll del Moro de Gandesa dins el projecte de recerca de la Universitat de Barcelona: El primer mil·lenni AC als territoris del curs inferior de l’Ebre: la formació, desenvolupament i dissolució de la cultura ibèrica 2014-2017.

Els treballs han suposat una continuïtat de la campanya realitzada el 2015, en què es va delimitar un edifici amb planta absidal, amb forma de bastió, al qual s’adossen diverses estances, una de les quals va permetre documentar un conjunt d’estructures interpretades com un trull. Datat del s. III aC, aquest seria el més antic documentat fins ara a Catalunya. A més, tant aquesta com una de les habitacions annexes va lliurar abundants llavors de raïm. S’hi han recollit mostres per a la realització d’anàlisis de química orgànica, amb l’objectiu d’ampliar la informació sobre la funció d’aquestes estructures.

L’excavació, enguany, d’una altra de les estances annexes al trull així com del bastió pròpiament dit ha confirmat i ampliat aquestes dades: d’una banda, es continuen documentat llavors de raïm (Vitis finifera) i, de l’altra, s’han recollit abundants pesos de teler i fusaioles, el que suggereix que aquesta zona estava dedicada a activitats artesanals, tant la producció de vi com de teixits. El bastió pròpiament dit contenia abundants tenalles i altres grans contenidors, el que suggereix que es tractaria d’un espai de magatzem alhora que un recinte defensiu.

La destrucció del conjunt, amb nivells d’incendi que han facilitat una extraordinària conservació de les restes arqueobotàniques i dels materials constructius amb terra, es data de finals del segle III aC.

L’edifici objecte d’excavació sembla formar part d’un complex de construccions delimitats per un dels extrems amb murs absidals, formant un seguit d’almenys quatre bastions. Un d’aquests edificis ja havia permès, durant els treballs realitzats els anys 80 i 90 del segle passat, identificar un taller destinat a l’elaboració del lli.

Durant la campanya d’enguany també ha estat possible documentar un espai de circulació i una possible porta entre dos dels bastions, si bé la presència de construccions d’una fase romanorepublicana que s’hi superposa en dificulta la interpretació.

Finalment, s’ha confirmat la disposició de les construccions de l’assentament en diverses terrasses, i s’ha delimitat un barri d’habitacions en la terrassa inferior al conjunt de bastions.

Els treballs, dirigits per Maria Carme Belarte (ICREA / ICAC) i Rafel Jornet (UB), han estat finançats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Gandesa, i s’emmarquen dins un conveni de col·laboració entre la Universitat de Barcelona, l’ICAC i l’Ajuntament de Gandesa.

Notícia: Carme Belarte

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.