Presentació de la troballa del temple del Fòrum romà de Llívia

Vista general de l'excavació de la campanya 2016
Vista general de l’excavació de la campanya 2016

El passat dilluns 28 de’octubre es van presentar els resultats de la campanya d’excavacions arqueològiques realitzades al llarg dels mesos de setembre i octubre al fòrum romà de Iulia Lívica, l’actual Llívia.

Els darrers treballs han confirmat definitivament l’existència d’un gran edifici situat a l’eix central del fòrum, sobre un pòdium elevat 2m damunt d’una plaça porticada, i els investigadors han conclòs que es tracta del temple que devia presidir el fòrum. A la mateixa campanya s’han trobat també les restes de la continuació del mur nord del fòrum i un altre mur en forma de L que, probablement, devia delimitar el podi del temple.

A l’interior del que s’ha identificat com la cel·la del temple s’ha trobat un paviment d’opus signinum que forma un rectangle davant d’un basament d’obra sobre el qual devia anar col·locada l’estàtua d’advocació del temple. A les parets es conserven restes de pintura mural. Hi ha aparegut també un altre basament d’estàtua de granit.

A continuació del podi s’ha trobat un mur d’època tardorromana adossat al temple que conté fragments de marbre reutilitzats com a materials de construcció. Alguns d’aquests fragments provenen d’estàtues monumentals, possiblement de marbre de Carrara. Destaquen un tros de rostre amb un ull i part del cabell, una mà de grans dimensions amb un anell, un bust mal conservat però amb els cabells en bon estat i la part inferior d’una toga o una túnica. Els arqueòlegs pensen que les escultures són representacions de déus o emperadors divinitzats que devien estat col·locats a la cel·la. Al llarg dels propers mesos es procedirà al seu anàlisi i documentació per determinar la procedència del marbre i identificar els personatges amb l’estudi iconogràfic.

El fòrum de Llívia és l’únic conegut en una vall del Pirineu. La ciutat de Iulia Libica va ser la capital dels ceretans, i segons les fonts antigues tenia el dret llatí, és per això que es va dotar d’un fòrum amb plaça porticada, un temple, una cúria, i potser també una basílica que encara resta per identificar. Aquestes estructures indiquen que el poble ceretà estava plenament integrat en les estructures polítiques, comercials i administratives de l’imperi romà.

Les excavacions al fòrum romà de Llívia van començar fa vint anys amb un seguit d’intervencions preventives durant unes obres destinades a la construcció d’habitatges, moment en es va trobar el jaciment. En l’actualitat, l’excavació reiniciada el 2013 forma part d’un projecte de recerca dirigit per Josep Guitart, catedràtic de la UAB i investigador de l’ICAC, en el qual participen diversos investigadors i estudiants d’arqueologia de la UAB. A les campanyes anteriors ja es va poder demostrar que el fòrum va ser abandonat en el segle III dC i els materials nobles es van reutilitzar, i s’han trobat fases constructives posteriors que van fer ús de l’arquitectura original fins al segle VII dC.

El projecte de recerca ha estat finançat per la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, i el seu desenvolupament ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Llívia i la Diputació de Girona.

La rellevància d’aquest jaciment, i el seu innegable valor cultural i turístic, ha fet que les diverses administracions i institucions que hi col·laboren s’impliquin en un futur projecte per a la posada en valor del Fòrum romà de Iulia Líbica.

| Per a més informació, cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.