Conferència: “El Patrimoni arqueològic en el conflicte siri: És possible fer alguna cosa per mitigar la seva destrucció i expoli?”

heritage-for-peace-amb-logoEl dijous 27 d’octubre a les 18,00 hores està programada a la sala d’Actes de la Residència d’Investigadors del CSIC (c/Hospital 64, de Barcelona), la xerrada: “El Patrimoni arqueològic en el conflicte siri: És possible fer alguna cosa per mitigar la seva destrucció i expoli?”, dintre del XIIè cicle de Converses al Raval “Tal com som, tal com érem”, que anirà a càrrec de Juan José Ibáñez (IMF-CSIC) i Esper Sabrine (HfP).

La guerra civil a Siria, que es troba en el seu cinquè any, està generant una ingent quantitat de morts, ferits i desplaçats. En aquest context, la destrucció l’espoli del patrimoni pot semblar una qüestió insignificant. Tanmateix, les conseqüències d’aquesta destrucció en la perpetuació del conflicte i l’impacte negatiu que  comportarà per a les noves generacions de siris que hauran de gestionar el post-conflicte són més greus del que pugui semblar a primera vista. Es pot fer alguna cosa per mitigar aquest dany, més enllà d’exigir responsabilitat penal?

En 2013 es va crear una ONG internacional amb seu a Girona: Heritage for Peace, amb l’objectiu de promoure la protecció del patrimoni durant el conflicte. Des de llavors, Heritage for Peace ha dut a terme diversos projectes, com ara el destinat al suport a la protecció del Museu d’Alep, a la promoció d’un discurs islàmic respectuós amb el patrimoni, a la investigació sobre el tràfic il·lícit, i la catalogació de cents d’objectes espoliats. Probablement es tracta de poca cosa si ho comparem amb la dimensió de la catàstrofe. En aquest sentit, Heritage for Peace considera que les seves accions poden contribuir a canviar la mentalitat d’una comunitat internacional que ara per ara sembla resignar-se a observar i lamentar-se de les pèrdues.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.