
Un grup d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), han descobert a Vallcebre (Berguedà) una impressió fòssil de la superfície de la pell d’un dinosaure del Cretaci Superior. Fins ara només s’havien trobat altres restes similars en dos llocs més a la península Ibèrica, a Astúries i a Portugal.
En el decurs d’una recerca geològica a Vallcebre (Berguedà), per estudiar l’origen d’unes roques del Cretaci Superior, s’ha produït una troballa extraordinària: l’empremta deixada per les escates de la pell d’un dinosaure en recolzar-se sobre el terra. En aquell moment, l’indret devia ésser la ribera fangosa d’un riu sobre la qual va quedar impresa la pell de l’animal. En poc temps, la marca es va cobrir de sorres que van solidificar per formar gres, la roca sedimentària que va preservar la forma de les empremtes. La sorra va actuar de motlle, per tant, el que es veu a la roca és el relleu de la pell original de l’animal.
D’aquestes empremtes de la pell se n’ha trobat dues: una d’uns 20 cm d’amplada i una altra més petita, de només 5 cm, separades per 1,5 m de distància, i devien pertànyer al mateix individu. La forma de les escates impreses a la roca mostra un patró característic de la pell d’alguns dinosaures: la forma de roseta amb un bony central en forma de polígon rodejat per altres cinc o sis bonys.
La troballa té un caràcter excepcional, ja que el Cretaci Superior és l’època en què van viure els darrers dinosaures abans de l’extinció i hi ha poques zones al món amb roques d’aquesta època. D’altra banda, poder reconstruir com eren aquests dinosaures és molt important per entendre com i perquè van desaparèixer.
La troballa ha estat publicada a la revista Geological Magazine: Fondevilla, V., Vila, B., Oms, O. and Galobart, À. (2016) ‘Skin impressions of the last European dinosaurs’, Geological Magazine, , pp. 1–6. doi: 10.1017/S0016756816000868
| Amplieu la notícia al web de l’ICP clicant aquí |