Resultats de la intervenció realitzada a Pratllong (la Vansa i Fòrnols, Alt Urgell)

Durant la primera quinzena de juny es va dur a terme una primera intervenció al jaciment de Pratllong (La Vansa i Fòrnols, Alt Urgell) amb interessants resultats que han permès confirmar l’entitat i antiguitat d’aquest assentament d’època romana. La campanya, dirigida per l’arqueòleg Joan Oller (UAB), s’emmarca dins del projecte “Paisatge i Territori a la Cerdanya Antiga” (PATCA), del qual Oriol Olesti n’és l’investigador principal (UAB). El projecte té com a principal objectiu l’estudi de les dinàmiques de poblament i ocupació del territori a les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell en època antiga.

El jaciment de Pratllong se situa en un prat elevat i obert proper a les pistes d’esquí del Port del Comte, a una alçada d’uns 2.100 m. Fou identificat a partir de la recuperació de material romà en superfície, fet que portà a plantejar la possibilitat de dur a terme una primera campanya per tal d’intentar confirmar l’existència del jaciment i la seva entitat i cronologia. Les tasques realitzades consistiren en la realització d’un parell de sondejos.

El primer es féu en el punt on majoritàriament es recuperava el material en superfície, al bell mig del camí que es dirigeix cap a les pistes d’esquí. El fet de ser una àrea molt afectada per la circulació, provocà que no es poguessin documentar estructures in situ; però sí que, en canvi, es recuperaren nombrosos materials, destacant ceràmica TSH, fragments d’atuells de vidre, algun element metàl·lic i un conjunt de diverses denes de collar de pasta vítria. Pel que fa al segon sondeig, es realitzà a una petita estructura tumular identificada a escassos metres direcció nord del camí. L’excavació permeté identificar una estructura de forma circular, tancada amb murs irregulars fets de pedra calcària que mostrarien diversos moments d’ús i en la que destacaria un paviment composat per petites pedres compactades formant un possible sòl refractari. Aquest element, juntament a la presència d’evidents indicis de rubefacció i l’existència de para·lels a zones properes, fan pensar en la possible existència d’una estructura de tipus forn en aquest punt, tot i que encara no es pot descartar una altra funcionalitat.

En qualsevol cas, la present campanya d’excavació ha permès contrastar la importància d’un assentament d’aquestes característiques en un punt tant elevat i per aquestes cronologies, posant la base per a futures campanyes que hauran de permetre poder saber amb més precisió el tipus d’assentament i població que hi havia al Pratllong en època antiga.

Font: Joan Oller

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.