Congrés: “IBERCRONO Cronometrías Para la Historia de la Península Ibérica”

ibercronoDel 17 al 19 d’octubre de 2016 tindrà lloc el congrés: “IBERCRONO Cronometrías Para la Historia de la Península Ibérica” a la Universitat Autònoma de Barcelona.

El congrés: “Cronometrías Para la Historia de la Península Ibérica” neix de la necessitat de sistematitzar i integrar de manera exhaustiva milers de datacions cronomètriques existents i els seus contextos associats. Aquesta reunió científica pretén oferir un espai de debati sobre temes teòrics, metodològics, substantius y pràctics sobre la datació d’esdeveniments històrics. Malgrat l’ús del mètode C14 es més freqüent pels contextos posteriors a 50.000 BP, es vol tractar tots els mètodes físico-químics que aviu dia estan en pràctica, o en fase d’ús experimental, com ara l’urànium-tòrium, termoluminiscència, geomagnetisme, dendrocronologia.

El C14 i altres mètodes cronomètrics han demostrat la seva utilitat en la investigació arqueològica del passat de la península Ibèrica, així com en els arxipèlags de les Balears, Canàries i Madeira. Des de 1950 s’han acumulat milers de datacions de contextos arqueològics. Tanmateix, l’accés a les mateixes és difícil, degut al format de la seva presentació, a la inconsistència en la presentació dels contextos associats i a la dispersió extrema de les publicacions. En 1978 (Almagro-Gorbea i Fernández-Miranda) i en 1996 (Lull, Castro y Risch) es van presentar esforços sintetitzadors d’enorme valor per al seu temps. Des de llavors s’han publicat alguns treballs sintètics sobre períodes concrets, però falta una visió general crítica de la potencialitat de la cronometria per datar la història de les societats que varen viure en la península Ibèrica y arxipèlegs.

Ha arribar doncs el moment d’integrar esforços i crear una base de dades exhaustiva per a la Península Ibèrica, sense distinció de fronteres polítiques modernes que, a més de la datació pròpiament  dita i la seva referència bibliogràfica, inclogui una descripció adient i dades tècniques del context arqueològic analitzat, en general, i del lloc de procedència de las mostres datades, en particular. Es objectiu prioritari d’aquesta reunió construir una eina d’accés obert i, per aquesta raó els/les professionals de l’arqueologia, història i història de l’art de Espanya, Portugal, Gibraltar, Andorra i de arxipèlags Balears, Canàries i Madeira, sense oblidar les àrees adjacents amb les quals varen existir en el passat estretes relacions (Sud de França, nord del Marroc), són convidats, amb el propòsit de debatre enfocaments i incrementar la base de dades amb nous resultats que encara puguin restar inèdits, conèixer els resultats de les datacions 14C efectuades en els últims anys.

| Per a més informació cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.