Un equip de l’IPHES ha descobert restes d’un individu infantil a la cova de les Teixoneres, a Moià

teixoneres
Excavació a la cova de les Teixoneres. Foto: CENIEH

El passat 16 d’agost es va realitzar una troballa excepcional al jaciment de la cova de les Teixoneres (Moià, Moianès). Es tracta d’un fragment del crani i una peça dental humanes d’uns 50.000 anys d’antiguitat. La troballa s’ha produït en el transcurs de les excavacions que s’hi duen a terme des de fa 14 anys per l’equip investigador de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social – IPHES liderat per l’arqueòleg Jordi Rosell. El projecte compta amb el recolzament del Departament de Cultura, la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Tarragona.

La peça dental devia pertànyer a un nen d’uns 7 a 9 anys, ara anomenat “el nen de Moià”, i donat que conserva l’arrel, indueix a pensar que correspon a una dent de llet arrencada, o bé que la mort de l’individu es devia produir abans que li caigués, fenomen que en els nostres dies es produeix al voltant dels 10 anys.

El fet que s’hagin trobat restes d’un individu infantil obre diverses hipòtesis en l’estudi de la cova. Si bé podria tractar-se d’un enterrament realitzat a la cova pels caçadors, com se sap que la cova de les Teixoneres era un cau de hienes, és plausible que el nen hagués estat capturat, arrossegat fins a la cova i menjat pels animals. Es contempla també la possibilitat que ens trobem davant d’un acte de canibalisme. L’equip continua les seves tasques i s’espera trobar més restes per poder esbrinar aquesta incògnita i d’altres que planteja el jaciment.

| Amplieu la informació amb un article de premsa publicat a la Mañana |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.