Excavacions arqueòlogiques a la plana de l’Alt Empordà: El jaciment ibèric de Mas Castellar de Pontós. Un edifici singular d’influència grega dins el territori de l’Empordà en època dels Ibers.

Mas Castellar de Pontós. Vista de l’edifici singular, any 2015.
Mas Castellar de Pontós. Vista de l’edifici singular (any 2015). Fotografia: Marcel Soler

De l’1 al 21 d’agost es reprendran les excavacions arqueològiques de Mas Castellar de Pontós (Alt Empordà). Des que es van iniciar les excavacions programades l’any 1991 s’han posat al descobert 6 fases d’ocupació, a vegades de diferent població i totes elles dins tota l’època ibèrica (de finals del s. VII aC fins a principis del s. II aC).

Les darreres campanyes d’excavació varen posar al descobert un edifici singular de grans dimensions, de moment de més de 225m2 i 6 habitacions excavades, i amb un patró completament diferent, de forta influència mediterrània. A la magnitud de l’edifici s’afegeix la troballa de materials de diferents procedències, especialment grega, cartaginesa i púnica, així com del sud de França, Itàlia i de la Península Ibèrica. Aquest edifici fou derruït per un incendi, en un moment de conflictes interns, i a sobre d’ell es va implantar un poblat fortificat, dels que es troben habitualment en el territori.

Fa poc temps el jaciment va ser declarat BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) publicat al DOG (2016-03-24). La seva importància radica en la proximitat amb les colònies gregues d’Empúries i Roses, les quals van determinar el desenvolupament agrícola i ramader del territori i l’evolució històrica de l’Empordà.

Visita d’un grup d’alumnes de la Universitat Pompeu Fabra i de la Brown University (Rhode Island, US) que feien un curs sobre “Ciutats, Colonies i Xarxes de comunicació a l’oest mediterrani (maig 2016)
Visita d’un grup d’alumnes de la Universitat Pompeu Fabra i de la Brown University (Rhode Island, US) inscrits al curs sobre “Ciutats, colonies i xarxes de comunicació a l’oest Mediterrani” (maig 2016). Fotografia: Laura Prats

Enguany es continuarà excavant la part nord de l’edifici, mitjançant l’aixecament d’un talús d’uns tres metres d’alçada. A l’excavació es comptarà amb la participació d’estudiants de les universitats UB, UAB, UdG, i es continuarà amb la consolidació de les restes de l’establiment agrari d’influència hel·lenística. Les excavacions comptaram amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya, les Universitats esmentades i per l’empresa ROCS Ibers S.L.

Les excavacions estan finançades per la Diputació de Girona (patrimoni i preservació de restes), l’Ajuntament de Pontós (recolzament logístic) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (finançament i recolzament cultural).

Notícia enviada per Enriqueta Pons.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.