Un jaciment romà i una  reserva de papallones conviuen a l’entorn del complex d’oficines de Sant Joan Nord, a Sant Cugat del Vallès

El passat dimarts 7 de juny va tenir lloc la inauguració d’un interessant projecte d’interès cultural i mediambiental. D’una banda, es presentaven els treballs de recuperació i condicionament d’un jaciment romà del segle I localitzat al complex d’oficines de Sant Joan Nord, a Sant Cugat del Vallès, i també, al mateix indret es va inaugurar una reserva de papallones. Des del seu inici, aquest projecte ha comptat amb i l’assessorament del Departament de Cultura i del Museu de Sant Cugat (Ajuntament de Sant Cugat del Vallès).

A l’indret on s’ubica el complex d’oficines de Sant Joan Nord, a Sant Cugat del Vallès, s’han dut a terme els treballs de recuperació i restauració d’un jaciment aqueològic: un dipòsit romà (lacus) i una canalització dels segles I-II dC, que es va trobar l’any 1999 amb motiu del projecte de construcció de l’edifici d’oficines. Els anys 1999-2000 Inmobiliària Colonial SA va promoure unes excavacions arqueològiques al jaciment de Sant Joan Nord, a la plaça Xavier Cugat, núm. 2 de Sant Cugat del Vallès, dirigides per Gemma Caballé Crivillés (Arqueociència SCP), quan es van localitzar les restes d’un assentament agrícola romà, de les quals cal remarcar un dipòsit (lacus) de 12 metres de longitud i una llarga canalització. Aquestes va ser conservades reblertes,  fins que Inmobiliària Colonial ha promogut durant l’any 2015 intervencions per posar en valor aquestes restes arqueològiques, sota la direcció d’Òscar Trullàs Ledesma  i Tatiana Piza Ruiz (Arqueòlegs.Cat), i amb els treballs de restauració efectuats pel restaurador Ramon Vancells.

 

La museïtzació de les restes romanes ha estat encarregada a l’empresa STOA, que ha dissenyat una plataforma per a la visualització de les restes, i els plafons explicatius redactats per Gemma Caballé, amb dibuixos de Francesc Riart.

Les restes arqueològiques estan ara integrades a l’entorn d’un nou jardí-reserva de papallones de gran interès mediambiental, dissenyat per World Nature. Ha estat, per tant, una actuació sobre el patrimoni natural i cultural assolida amb resultats molt positius.

La creació d’una reserva de papallones ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Immobiliària Colonial i fundació World Nature. És una iniciativa sense precedents a l’Estat espanyol, on una empresa privada s’ha implicat en un projecte de creació d’una reserva per a la conservació de la papallona. La reserva s’emmarca en el projecte Refugis WN de fauna i flora de la fundació World Nature, un projecte per a la conservació de la natura en zones urbanes de grans i petites ciutats que implica tant als ciutadans com a les administracions públiques, institucions i empreses privades. Amb la creació d’aquesta xarxa de refugis de fauna i flora es potencia la conservació d’espècies autòctones en zones urbanes i periurbanes.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.