Nou seminari de CaSEs: “¿Qué pasó realmente en la Isla de Pascua? Un enfoque paleoecológico” al Campus de la Ciutadella, UPF

Illa de PasquaEl proper dimarts 17 de maig està prevista la conferència: “¿Qué pasó realmente en la Isla de Pascua? Un enfoque paleoecológico”, a càrrec de Valentí Rull  (Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” (ICTJA-CSIC) ), un dels seminaris que organitza CaSEs (Complexity and Socio-Ecological Dynamics), el grup de recerca del Department d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

L’Illa de Pasqua (Rapa Nui), el lloc habitat més remot del planeta, s’ha popularitzat per les seves imponents estàtues megalítiques (moai) construïdes per una enigmàtica civilització de la qual l’origen, desenvolupament i desaparició continuen sent objecte de controvèrsia científica. Segons les teories dominants, que han tingut àmplia repercussió en els mitjans durant dècades, els colonitzadors originals de l’illa eren polinesis i devien arribar entre AD 800 y AD 1200. El màxim esplendor de la civilització insular devia tenir lloc el segle XV i  la seva desaparició s’hauria produït poc després per la sobreexplotació dels recursos naturals, que devia causar un col·lapse ecològic i cultural més o menys ràpid (ecocidi). Tanmateix, hi ha evidències de presència ameríndia anterior que qüestionen l’exclusivitat de la influència polinèsica. També hi ha la proposta que la civilització ancestral va perdurar fins l’arribada del europeus (AD 1722) i col·lapsà posteriorment degut a les malalties introduïdes, el comerç de esclaus i l’aculturació (genocidi). La possible influència d’eventuals canvis climàtics en la historia recent de Pasqua ha estat sistemàticament descartada però les darreres investigacions han demostrat que aquest és un factor més a tenir en compte. Les noves troballes qüestionen la teoria clàssica sobre l’Illa de Pasqua, la historia climàtica, ecològica i cultural de la qual sembla que s’haurà de reescriure.

Hora: de 17,00 a 18,00 hores
Lloc: Aula 24.023. Edifici Mercè Rodoreda 24, UPF (Campus de la Ciutadella), Barcelona

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.