Conferència: “Pratiques funéraires du Chasséen méridional en Languedoc Occidental (France)”

Diapositiva 1El proper dimecres 4 de maig a les 12,30 del migdia tindrà lloc a la seu del CSIC a Barcelona una conferència organitzada pel grup de recerca Arqueologia de les dinàmiques socials (CSIC-IMF), amb el títol: “Pratiques funéraires du Chasséen méridional en Languedoc Occidental (France)”, a càrrec de Muriel Gandelin, Responsable d’opération Inrap UMR5608 Traces – France.

Les pràctiques funeràries documentades al Neolític mitjà meridional, entre 4.500 i 3.500 cal ANE són molt variades, tot i que el nombre de sepultures trobades és relativament petit, amb menys de 200 individus censats al sud de França. Si bé la majoria de les inhumacions estan relacionades directament amb els assentaments, algunes troballes mostren igualment que existia també, des del començament de Chasséen, una gran varietat de modalitats sepulcrals: dipòsits individuals en fosses reutilitzades o bé obertes ex profeso (amb o sense mobiliari) de diversa tipologia, sepultures col·lectives en coves, sepultures individuals en cista, monuments funeraris, etc.

Els treballs realitzats durant els darrers anys, principalment en el marc de l’arqueologia preventiva, han augmentat considerablement la documentació disponible. En el mateix sentit, l’aportació de nous mètodes (ADN, isòtops) ha permès l’actualització de les problemàtiques desenvolupades pels investigadors. D’aquesta manera la qüestió de la naturalesa dels dipòsits funeraris plantegi si es tracta sempre de sepultures. La varietat que s’observa en el tractament dels difunts reflecteix la diferència d’estatus social entre els individus, i el tipus de mobiliari està relacionat amb el gènere dels difunts. Dins dels hàbitats, la presència de dipòsits singulars descoberts a prop de les sepultures com tombes de cànids i restes d’àpats col·lectius, planteja la qüestió de les pràctiques cerimonials  en relació a l’enterrament dels morts. Aquesta fa un balanç de les dades disponibles actualment pel Neolític mitjà 2 al Languedoc occidental.

Lloc: Institució Milà i Fontanals, CSIC (Aula 2) C / Egipciaques, 15, Barcelona

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.