Troballa d’una icnita de rèptil de 230 milions d’anys a Olesa (Baix Llobregat)

Icnita de rèptil d’Olesa de Montserrat. Fotografia: Albert Vidal, SAP
Icnita de rèptil d’Olesa de Montserrat. Fotografia: Albert Vidal, SAP

El passat 22 d’abril l’Alcaldessa d’Olesa de Montserrat va fer lliurament oficial de l’Ajuntament a l’arqueòleg territorial i el paleontòleg del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la troballa paleontològica fortuïta realitzada l’anterior 7 d’abril per la sra. Belén Muñoz en el decurs d’una excursió als voltants d’Olesa. Es tracta d’una icnita de rèptil del període Triàsic mitjà. Ara, el Departament de Cultura procedirà al seu dipòsit definitiu perquè pugui ser estudiada i conservada.

Segons el Sr. Eudald Mujal, paleontòleg de la UAB i col·laborador de l’Insitut Català de Paleontologia Miquel Crusafont expert en paleontologia del Triàsic, la troballa és el motllo d’una petjada de peu de la icnoespècie Isochirotherium, que correspon a rèptils antecessors dels dinosaures i cocodrílids. L’estat de conservació és excepcional i conserva impressions del detall de les urpes i de la pell.

A 2.800 metres de distància, fa pocs anys, van ser trobades altres icnites en el mateix nivell geològic, i també en aquest nivell se n’han localitzat recentment unes altres a Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Aquests tres jaciments són els únics de restes de rèptils de la Península Ibèrica d’aquesta edat i la icnita d’Olesa és la millor preservada de totes les trobades fins ara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s