Inauguració de l’exposició: “Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània”

SIGARADemà 22 d’abril a les 19,00 hores s’inaugurarà al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia una exposició sobre el descobriment de la ciutat oculta sota els Prats de Rei: “Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània”, i romandrà oberta al públic fins el proper 3 de juliol.

Es tracta d’una producció del Museu de la Pell centrada en la nombrosa i rica cultura material que han donat els treballs arqueològics efectuats als Prats de Rei, tant els de dècades anteriors com els més recents, i ha comptat amb l’assessorament científic de la Universitat de Lleida.

L’interès del poble en conservar les restes trobades i donar-les a conèixer, la voluntat del Museu per fer palès el seu vessant de centre patrimonial d’abast comarcal, i el recolçament del Grup de Recerca de la Universitat de Lleida per difondre els resultats que s’han anat obtenint de les investigacions, han confluït en aquesta mostra que posa a l’abast del públic més de 50 peces de gran valor. Entre elles destaquen una moneda custodiada al Museu Comarcal de Cervera amb la inscripicó ibèrica “Śigaŕa”; fragments de ceràmica grega –la més preuada en tot el Mediterrani als s. V i IV aC–;  una base de columna d’un imponent monument romà o les inscripcions que certifiquen que l’enclavament ibèric va convertir-se en el municipi romà de Sigarra i que al s. III dC, ja com a Segarra, seguia gaudint  d’un senat  local. Una altra peça de gran valor que també es podrà admirar a l’exposició és la lauda en mosaic que cobria un sepulcre paleocristià: el fragment conservat, recentment restaurat, és excepcional perquè conté una part d’un crismó; en tota Catalunya només se’n coneixen dos més, un a Tarragona i l’altre a Barcelona.

L’organització d’aquesta exposició ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona. També ha tingut la col·laboració de l’Ajuntament dels Prats de Rei, del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona, del Museu Comarcal de Cervera i de l’Agrupació Cultural Sigarra, ànima del Museu Municipal Josep Castellà i Real, dels Prats de Rei.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.