Una nova espècie de sireni trobada a Tona, Osona

sireni de Tona
Fotografia del crani del Prototherium ausetanum. Imatge: Servei d’Arqueologia i Paleontologia

 En un article publicat recentment a la revista Comptes Rendus Palevol, els paleontòlegs Jordi Balaguer i David Alba de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont descriuen una nova espècie de sireni, el Prototherium ausetanum, d’edat Bartonià (37 a 40 milions d’anys).

Les restes van ser recuperades al Mas Vilageliu de Tona (Osona) en el decurs d’una intervenció d’urgència duta a terme l’any 2008 pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i un cp extretes van ser traslladades al Centre de Restauració de Bens Mobles de la Generalitat, per a la seva preparació inicial. Posteriorment l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va sol·licitar i se li va concedir un canvi de lloc de dipòsit provisional per a una nova preparació i estudi, que ara ha conclòs amb la publicació de l’article.

L’ordre dels sirenis es manté en l’actualitat amb les espècies manatí i dugong. El gènere Prototherium va habitar en l’antic mar de la Conca de l’Ebre durant l’Eocè, mar que estava entre les serralades en formació dels Pirineus, Litoral catalana i Ibèrica, amb sortida a l’Atlàntic per Euskadi i comunicació amb el Tetis (antic Mediterrà) per l’Empordà. Per Osona, La Selva, Bages, Anoia i Sobrarbe s’han localitzat diversos exemplars fòssils de Prototheriums (P.? Intermedium i P.? Montserratense) i ara se n’ha determinat aquesta nova espècie.

Accediu a l’article: Balaguer, J. & Alba, D.M. (in press). A new dugong species (Sirenia, Dugongidae) from the Eocene of Catalonia (NE Iberian Peninsula) Comptes Rendus Palevol

| Per a més informació cliqueu aquí |

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.