Tribuna d’Arqueologia 2015-2016 “Paisatge i Territori a la Cerdanya Antiga: novetats arqueològiques al Castellot de Bolvir i el Tossal de Baltarga”

Conferència “Paisatge i Territori a la Cerdanya Antiga: novetats arqueològiques al Castellot de Bolvir i el Tossal de Baltarga”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 24 de febrer de 2016, 19:00h

Conferenciants: Oriol Olesti, Oriol Mercadal, Jordi Morera, i Joan Oller
Moderadora: Montserrat Mararó

En els darrers anys l’equip de recerca PATCA, dirigit per Oriol Olesti (UAB), està duent a terme un estudi integral sobre el poblament antic al territori de la Cerdanya. Les excavacions arqueològiques extensives realitzades darrerament als jaciments del Castellot de Bolvir i al Tossal de Baltarga, així com intervencions puntuals en altres jaciments -com per exemple les Guilleteres d’All-, han permès obtenir noves dades referents a les pautes d’ocupació de la comarca en època ibèrica i romana republicana, i la seva clara vinculació amb l’explotació dels recursos naturals pirinencs (s. IV-I a.C.). A banda de la recerca històrica, el projecte ha tingut també en compte la valorització i difusió d’aquest patrimoni arqueológic, concretada per exemple en la musealització del jaciment del Castellot de Bolvir a partir de l’Espai Ceretània, inaugurat recentment.

Galeria d’imatges |

__________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista amb els conferenciants sobre alguns aspectes destacats de la seva xerrada.

  • Quines novetats aporta la vostra recerca a la Cerdanya en aquests darrers anys?

Des de l’any 2010, quan vàrem presentar els primers resultats de les nostres excavacions al Castellot de Bolvir, hem ampliat els treballs a d’altres jaciments de la comarca, especialment el Tossal de Baltarga (Bellver de Cerdanya) i a les Guilleteres d’All (Isòvol). Pel que fa al Castellot, les darreres campanyes d’intervenció han permès confirmar i ampliar les tres grans fases històriques del jaciment, corroborant que es tracta del primer oppidum de tradició ibèrica conegut al Pirineu. A la vegada, en relació a la fase romana republicana, hem identificat noves funcionalitats de l’establiment, destacant la seva activitat metal·lúrgica. Finalment, pel que fa a la fase medieval, es confirma la gran entitat de l’establiment, un veritable vilatge fortificat d’època alt-medieval.

  • Què podem dir al voltant de l’assentament del Tossal de Baltarga?

Es tracta d’un establiment de menor entitat, un punt de guaita i control del territori des d’època ibèrica, amb una interessant fase d’època republicana. Cal destacar la identificació d’un àmbit d’època ceretana destruït a finals del segle III aC., el que podria representar el primer indici arqueològic dels esdeveniments bèl·lics al Pirineu associats a la Segona Guerra Púnica. A la vegada, per la fase republicana es documenta un petit assentament de tipus torre fortificada amb un hàbitat associat que presenta materials de vinculació militar força interessants.

  • Quines tasques s’han dut a terme per tal de valoritzar aquest patrimoni?

S’han desenvolupat treballs de consolidació, restauració i museïtzació a ambdós jaciments, sent especialment destacat el cas del Castellot de Bolvir, amb la construcció de l’Espai Ceretània. Es tracta d’un centre d’interpretació del jaciment impulsat per l’Ajuntament de Bolvir amb l’ajuda d’un fons FEDER que es va inaugurar el gener de l’any 2015. Aquest centre pretén ser un punt de referència pel que fa a l’estudi del patrimoni del món antic i medieval de les comarques pirinenques.

Una resposta a “Tribuna d’Arqueologia 2015-2016 “Paisatge i Territori a la Cerdanya Antiga: novetats arqueològiques al Castellot de Bolvir i el Tossal de Baltarga”

  1. M’ha estat impossible acudir a la sala. Només felicitar l’equip i l’ajuntament de Bolvir per la feina feta i la que, sense cap dubte, faran en els propers anys tan des del vessant científic com patrimonial.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.