Tribuna d’Arqueologia 2015-2016 “Noves troballes a l’entorn de l’església de Santa Maria de Camps (Fonollosa)”

Conferència “Noves troballes a l’entorn de l’església de Santa Maria de Camps (Fonollosa)”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 10 de febrer de 2016, 19:00h

Conferenciant: Núria Cabañas
Moderador: Eduard Sánchez

Entre els mesos de gener i setembre de 2015 s’ha dut a terme una intervenció arqueològica a la Plaça de Santa Maria de Camps (Fonollosa, Bages), que ha permès localitzar una zona de necròpolis ubicada cronològicament entre l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana; restes d’un edifici destinat a la producció agropecuària d’època baix medieval i, finalment, un espai cementirial datat entre el segles XVII i XIX. Les noves troballes permeten determinar l’ocupació de l’espai en un moment anterior al segle X, moment en que hi ha les primeres notícies  documentals referents al nucli de Camps.

Galeria d’imatges |
_________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista amb Núria Cabañas sobre els aspectes més destacats de la propera xerrada.

 • Quina cronologia presenta la intervenció arqueològica a l’església de Santa Maria de Camps?

La intervenció arqueològica ens ofereix un ventall cronològic des de l’antiguitat tardana fins a època contemporània amb un ús continuat de l’espai. Les restes es poden agrupar en sis fases cronològiques diferenciades on destaca un canvi funcional de l’espai en època baix medieval per passar d’un ús de caràcter funerari a un ús agrari.

 • Quines noves dades aporta la intervenció arqueològica pel nucli de Camps?

Fins a dia d’avui es coneixia de l’existència de Camps des d’època alt medieval gràcies a la documentació escrita  i a la troballa de manera aïllada del conjunt de sepultures  de Can Feixes i de Sant Esteve de Camps datades d’entre els segles IX i XI. No obstant, la intervenció ens permet afirmar de l’existència d’un nucli de població ja des de l’antiguitat tardana amb la troballa d’un edifici de caràcter religiós, amb un llindar d’accés amb decoració esculpida al que s’hi associen un conjunt de tres enterraments.

 • Quin significat adquireix la llosa amb decoració esculpida de sis penjades o planta pedis en el món cristià?

La simbologia dels peus o petjades prové del món pagà, però com d’altres símbols, el món cristià els adopta. Les petjades o la silueta de la sandàlia punxegudes està estretament relacionat amb l’expressió llatina In Deo , que significa davant de Déu  i s’ha associat a la fe cap a Déu d’una persona en vida, que  un cop morta es dirigeix al seu costat.

2 respostes a “Tribuna d’Arqueologia 2015-2016 “Noves troballes a l’entorn de l’església de Santa Maria de Camps (Fonollosa)”

 1. Per que no es pot seguir la conferència de la tribuna com els altres anys si no hi has pogut assistir?

  • Les conferències es poden seguir en streaming, com sempre, ja sigui des d’aquesta mateixa pàgina, o des de la pàgina web del Departament de Cultura, al link: http://cultura.gencat.cat/ca/inici/
   D’altra banda, els vídeos es pengen l’endemà de cada sessió, en cas que no hagiu pogut assitir a la xerrada ni seguir-la en streaming.
   Espero haver aclarit la vostra qüestió.
   Salutacions

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.