Tribuna d’Arqueologia 2015-2016 “Les Coves del Fem (Ulldemolins, Priorat)”

Conferència “Les Coves de Fem (Ulldemolins, Priorat)”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 13 de gener de 2016, 19:00h

Conferenciants: Antoni Palomo, Xavier Terradas, Raquel Piqué, Igor Bogdanovic, Rafel Rosillo i Marc Boada
Moderador: Josep Bosch

Els anys 2013 i 2015 s’ha dut a terme una intervenció arqueològica en una gran balma oberta sobre el riu Montsant, a Ulldemolins (Priorat). Tot i la riquesa arqueològica i la llarga tradició de recerca en aquesta zona, especialment per part del Dr. Salvador Vilaseca i col·laboradors a mitjans del segle XX, aquest jaciment havia restat inèdit fins ara. Els treballs realitzats fins ara s’han centrat en la intervenció sobre diferents talls estratigràfics exposats pels efectes de riuades i accentuats per treballs clandestins. Aquests han permès documentar la seqüència estratigràfica del dipòsit sedimentari de l’abric, que conté diverses evidències d’ocupacions atribuïbles fonamentalment al Neolític antic i també restes atribuïbles als darrers grups de caçadors recol·lectors. Es presentaran els treballs realitzats fins el moment i els primers resultats de les recerques en curs. Tot plegat permet pressuposar que es tracta d’un assentament de gran importància per l’estudi de les primeres comunitats pageses de les comarques meridionals de Catalunya.

Galeria d’imatges |

__________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista amb els conferenciants sobre alguns aspectes destacats de la seva xerrada.

 • En quin context arqueològic es localitza el jaciment?

El jaciment de les Coves del Fem es localitzen en una comarca amb una tradició arqueològica molt extensa ja des de la primera meitat del segle XX. En aquest sentit la tasca incansable del doctor Salvador Vilaseca amb la col·laboració d’aficionats de la comarca com Josep Maria Figueras (Panto) van permetre conèixer una gran quantitat d’estacions a l’aire lliure dels anomenats tallers de sílex i també jaciments de gran importància com la Coveta de l’Heura i la Solana d’en Bepo.

 • Com es localitza el jaciment?

El jaciment arqueològic es troba per les informacions aportades per  Marc Boada, aficionat a l’arqueologia i gran divulgador científic. En una excursió a la zona després d’uns aiguats localitza les Coves del Fem. Poc després informa als membres del projecte de recerca de la Draga de l’existència d’un possible jaciment.

 • Quina cronologia presenta?

Les datacions radiocarbòniques i les estudis preliminars dels materials permeten determinar  una forquilla cronològica que abasta des de mitjans del VII a mitjans del V mil·lenni cal BC.

 • Quines expectatives teniu en relació al jaciment?

El jaciment de les Coves del Fem presenta una estratigrafia de gran interès per conèixer el procés de neolitització del nord-est de la península ibèrica. D’altra banda la grandària del jaciment i la seva conservació excepcional permeten augurar que les Coves del Fem pot esdevenir en els propers anys en un referent, en relació a la comprensió dels processos que van conduir a l’aparició de la producció d’aliments.

4 respostes a “Tribuna d’Arqueologia 2015-2016 “Les Coves del Fem (Ulldemolins, Priorat)”

 1. M’ha agradat molt escoltar-vos, la presentació-conferència molt i molt interessant pel públic en general, tot un patrimoni pels estudiosos i entesos de la història, i tot un nou context per situar de nou Ulldemolins en un punt del mapa com a patrimoni històric i arqueològic. Tot i que us demanaria que per l’interès i complicitat que aquest Ajuntament ha tingut amb els propis doctors de les universitats i del CsIT, ens hagués agradat estar-hi presents. La absència nostra no ha estat volguda atès que no estàvem al corrent.
  Salutacions

  • Moltes gràcies pel vostre comentari. Lamentem, sincerament, la vostra absència, i des de la Tribuna ens sumem a l’agraïment pel vostre suport i la vostra complicitat amb el projecte.
   Rebeu una cordial salutació

 2. Bé, acabo de abrir el e mail, son las 18.45 del 14.01.16 y ANTES lo he hecho cada par de horas desde el 12.01.16. SOLO AHORA me aparece su información sobre la conferencia que, SUPONGO, ha tenido lugar ayer, 13.01.16…..hubiera acudido de haberlo sabido ANTES….
  Saludos.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.