Colobodus giganteus, un gran peix del Triàsic d’Odèn (Solsonès)

Image (1) colobodus.jpg for post 22719Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), han reinterpretat un fòssil trobat a Odèn l’any 1996 i publicat un estudi a la revista alemanya Neues Jahrbuch für Geologie und Palaontologie – Abhandlungen on descriuen un nou espècimen de fa uns 230 milions d’anys d’un peix actinopterigi (un grup amb gran èxit evolutiu al que pertanyen espècies actuals tan diverses com el salmó, el rap o la tonyina), el Colobodus giganteus. Tot i que el crani està lleugerament desplaçat, l’espècimen està ben conservat i es poden observar les fileres d’escates, així com els radis de les aletes i altres aspectes de l’estructura òssia.

Els colobodòntids són uns família de peixos ossis que van viure durant el Triàsic mitjà i superior (fa entre 247 i 201 milions d’anys).

Fa 240 milions d’anys, durant el Triàsic, el mar interior de Tetis cobria tot el territori que actualment ocupa Catalunya. Aquest mar, d’aigües poc profundes i càlides, era l’hàbitat d’un gran nombre d’animals com peixos, rèptils, holotúries, crinoïdeus, insectes, xifosurs (artròpodes aquàtics), cefalòpodes, braquiòpodes (invertebrats semblants a bivalves), briozous o meduses, alguns dels quals han quedat conservats en el registre fòssil que aflora en jaciments com els d’Alcover (Alt Camp), Pinetell (Conca de Barberà), Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), Vilanova de la Sal (la Noguera) o Odèn (Solsonès).

L’ICP ha realitzat prospeccions i excavacions paleontològiques a Odèn dins del projectes de recerca amb el suport de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura.

| Per a més informació cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.