Tribuna d’Arqueologia 2015-2016 “Puig Castellar de Biosca (La Segarra). Una fortificació de segona meitat de segle II a.C. a l’interior de Catalunya” (en directe per internet)

Conferència “Puig Castellar de Biosca (La Segarra). Una fortificació de segona meitat de segle II a.C. a l’interior de Catalunya”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 18 de novembre de 2015, 19:00h

Conferenciants: Joaquim Pera, César Carreras, Esther Rodrigo i Núria Romaní
Moderador: Jordi Principal

Les darreres campanyes d’excavació han posat al descobert  les restes del que havia estat una fortalesa dels primers temps de la conquesta romana a les Terres de Ponent. L’establiment ocupa el cim d’un turó que domina visualment bona part de la vall del riu Llobregós. Els treballs d’excavació han permès documentar un gran edifici en el cim del turó amb diverses dependències que mostren detalls constructius d’un cert luxe, distribuïdes entorn un pati central; pati on s’obre una gran cisterna retallada en el terreny natural. Tot el conjunt es troba delimitat una muralla amb 4 torres documentades fins ara que ressegueix i fortifica el turó on s’ubica el jaciment. En relació a la muralla s’han documentat diverses dependències, habitacions i tallers, encara per excavar. S’ha exhumat una gran quantitat de materials ceràmics, sobretot d’importació, que mostren un horitzó cronològic ben definit entre el 150 i el 100 aC.

Galeria d’imatges |


A continuació, us oferim una petita entrevista amb els conferenciants sobre alguns aspectes destacats de la propera conferència.

  • En quin projecte de recerca s’inscriu aquesta excavació?

El projecte marc és un projecte nacional MINECO coordinat, conjuntament amb la Universitat d’ Alacant i el CSIC-Mèrida “Arqueología de la conquista e implantación romana en Hispania. Estrategias y modelos de control territorial”; també es troba dins un dels projectes quadriennals de la Generalitat “Primers models d’ocupació romana a Catalunya (s. II-I aC.)”. Puig Castellar de Biosca és un jaciment excepcional per poder avançar en el coneixement de com va evolucionar  el control romà del NE peninsular.

  • Que va promoure la seva excavació?

Tradicionalment sempre s’havia considerat  Puig Castellar com un poblat ibèric, l’únic existent a La Segarra. Nosaltres fa anys que estem excavant a la ciutat romana de Iesso (Guissona), situada tan sols a 5 km de Puig Castellar, ens va semblar que conèixer millor aquest assentament “ibèric” ens podria ajudar a definir millor el moment inicial de la fundació romana. També el fet que Puig Castellar estigués sotmès a una constant activitat clandestina ens va acabar de decidir a fer-hi un sondeig valoratiu. La sorpresa va ser que durant les prospeccions ens vam trobar amb restes de paviments de clara factura romana, això ens va fer replantejar l’objectiu i varem decidir fer-hi una campanya d’excavació per determinar la naturalesa d’aquestes restes.

  • Que voleu destacar d’aquest jaciment?

És un jaciment excepcional per la seva tipologia, es tracta d’un un assentament fortificat en altura amb muralla i torres, algunes de les seves dependències mostren un nivell de luxe que el fan especialment singular.  Que tingui una cronologia molt precisa i curta en el temps (segona meitat de segle II aC.) el fa ser un jaciment clau per entendre el procés de control d’aquest territori per part de Roma durant el període de la conquesta.

  • Com continuarà el projecte?

Fins ara portem 3 campanyes d’excavació de 15 dies de durada que han permès delimitar tot el perímetre i començar a excavar algunes dependencies. L’objectiu és continuar excavant i deixar al descobert les parts principals del complex. El fet que sigui un dels jaciments on fan pràctiques de camp els alumnes d’arqueologia de la UAB, incentiva la recerca i potencia la seva vessant didàctica. Estem molt animats pels resultats obtinguts, però per ser realistes cal dir que dependrà del finançament que poguem obtenir de les diferents administracions.  El fet que a Catalunya actualment s’estiguin excavant molts jaciments d’aquesta cronologia creiem que potencia les seves possibilitats.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.