
El passat 6 d’octubre, un equip d’arqueòlegs va iniciar la intervenció arqueològica de la torre de Campelles. Aquesta intervenció, dirigida per Albert Pratdesaba i Elisenda Collelldemont, ha estat promoguda per l’Ajuntament de Campelles i s’ha pogut portar a terme gràcies al suport econòmic del mateix Ajuntament i de la Diputació de Girona.
Els treballs, que han durat aproximadament un mes, han posat al descobert una torre circular i una cisterna just al punt més alt de la zona arqueològica. La referència documental més antiga que es tenia pertanyia al segle XI, però mai s’havia portat a terme la comprovació arqueològica. Gràcies a aquesta intervenció s’ha pogut documentar arqueològicament aquesta defensa militar i constatar que va estar en ús al llarg d’un període cronològic que abastaria fins el s.XIX. L’altra estructura que s’ha excavat ha estat una cisterna de 4 metres de profunditat i que encara conserva el revestiment de morter de calç interior. Tot sembla indicar, però, que la seva construcció s’hauria produït uns segles més tard – mitjan s.XIV-.
Aquesta fortificació pot aportar informacions interessants no només en el coneixement del seu funcionament com a punt militar alt medieval en una situació territorial estratègica entre els comtats d’Urgell, Cerdanya i Osona, com també per la seva característica de defensa militar de frontera al llarg del conflicte amb el Regne de Mallorca o bé després de la Guerra Civil del s.XV. Tanmateix, l’anàlisi i els estudis posteriors a la intervenció arqueològica juntament amb el creuament de la documentació escrita medieval ajudaran a comprendre’n molts més detalls.
En els propers dies es procedirà a consolidar les estructures per tal que les restes descobertes es puguin ja integrar com a valors patrimonials del poble de Campelles.