
El camí Cardoner és un antic itinerari de llarg recorregut que històricament ha tingut com a funció el transport de la sal de Cardona fins al Pirineu. La sal era un producte estratègic que possibilitava la conservació dels aliments i aportava un complement indispensable per la salut del bestiar en un entorn pobre en sals minerals. La importància de la sal en les economies de muntanya va fer del Cardoner un itinerari de notable rellevància que comunicava les terres de l’alta vall del Segre amb la Catalunya central.
La importància històrica del camí Cardoner, així com les seves possibilitats com a producte turístic vinculat al senderisme, van decidir la formulació d’un projecte de recerca per part de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, en col·laboració amb el Grup de Recerca de Cerdanya, amb l’objectiu d’elaborar un estudi sistemàtic i aprofundit del camí en el tram que transcorre per la cara nord de la serra del Cadí, a cavall de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, així com la compilació de la informació del camí, tant a nivell documental com de memòria oral, per determinar el seu traçat i els elements físics que hi perduren i poder impulsar la seva recuperació i l’aprofitament recreatiu i turístic vinculat al senderisme.
Amb el títol: “Sal, exèrcits i altres passavolants. Estudi del camí Cardoner a la cara nord de la serra del Cadí”, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell ha formulat un projecte de recerca aplicada, que vol articular l’interès que genera el coneixement de la història i el patrimoni a l’Alt Urgell amb les potencialitats d’aquest coneixement en la creació de nous productes turístics de qualitat. El responsable de la seva execució ha estat el geògraf urgellenc Carlos Guàrdia Carbonell, especialista en qüestions de senderisme, a través de l’empresa Terrelló, que ha comptat amb la col·laboració desinteressada de diversos particulars coneixedors de l’objecte de l’estudi. Això ha permès recollir i sistematitzar tota la informació existent sobre l’itinerari estudiat, així com els seus elements associats, especialment creus de terme, santuaris, palanques, marges de pedra seca i trams empedrats.
El projecte ha estat finançat per l’Institut Ramon Muntaner, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el propi Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. La memòria final amb els resultats de la recerca serà dipositada a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, amb lliure accés per al públic interessat, i durant els mesos següents es faran diverses accions de presentació dels resultats, la primera de les quals ja es va dur a terme el passat dia 26 d’abril, amb una sortida guiada i interpretada per part del responsable de la recerca en un tram de l’itinerari estudiat al municipi de Cava.