Tribuna d’Arqueologia 2014-2015 “L’excavació paleontològica del Canal Segarra – Garrigues al Talladell (Tàrrega, Urgell)”

Conferència “L’excavació paleontològica del Canal Segarra – Garrigues al Talladell (Tàrrega, Urgell)”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 1 de juliol de 2015, 19:00h

Conferenciants: Elisabet Blaya
Moderador: Ramon Ten

Aquesta ha estat la darrera conferència de la Tribuna d’Arqueologia de la temporada 2014-2015.

Entre el desembre de 2011 i el febrer de 2012 es dugué a terme una intervenció paleontològica preventiva per fer l’excavació dels perímetres amb restes fòssils de l’oligocè inferior que restaven al Tram IV de les obres del Canal Segarra-Garrigues, al recentment denominat jaciment paleontològic del Talladell-3. Aquesta intervenció és la continuació d’una primera intervenció preventiva dirigida pel paleontòleg Xavier Ros i Visús en el mateix indret, i aporta noves dades a les ja conegudes dels propers jaciments clàssics de les Pedreres del Talladell i, de forma rellevant, una resta fòssil excepcional amb un gran potencial tant científic com patrimonial.

Galeria d’imatges |
________________________________________________________________________________________________

A continuació, us oferim una petita entrevista amb Eli Blaya sobre alguns aspectes destacats de la seva propera xerrada.

  • Quins antecedents paleontològics van motivar aquesta dur a terme aquesta intervenció?

Fou el fet que la zona d’actuació es trobava molt propera, geogràficament, als jaciments paleontològics clàssics de Tàrrega, les Pedreres del Talladell, ja conegudes des de l’any 1885. Aquestes pedreres, actualment abandonades, en els moments en què eren explotades com a material de construcció, van proporcionar una gran quantitat de restes de mamífers (rosegadors, carnívors, artiodàctils, perissodàctils…), rèptils (cocodrils i tortugues), mol·luscs i fulles fòssils de l’Oligocè inferior.

  • Quantes restes fòssils s’hi ha recuperat?

En el transcurs de la intervenció duta a terme per FOSSILIA s’hi han recuperat 598 restes fòssils siglades, a les que cal afegir les més de 500 recuperades a la intervenció anterior. En general, aquestes restes majoritàriament són atribuïdes a rèptils (tortugues i cocodrils), mamífers, plantes i gasteròpodes, i han proporcionat una llista faunística molt similar a la ja coneguda de les clàssiques Pedreres del Talladell. Algunes de les restes més rellevants encara estan en fase d’estudi per part d’investigadors de l’ICP (Institut Català de Paleontologia M. Crusafont).

  • A quina cronologia corresponen?

Malgrat que no s’hi han dut a terme estudis de paleomagnetisme ni previs ni durant la intervenció paleontològica, per poder datar el jaciment s’han d’utilitzat criteris bioestratigràfics. Degut a que la llista faunística de El Talladell 3 és molt similar a la del jaciment de les Pedreres del Talladell, se li pot atribuir una edat similar a la d’aquest jaciment clàssic a l’Estampià (Oligocé inferior), fa aproximadament entre 31 i 32 milions d’anys.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.