Conferència “La vil·la romana dels Castellets (la Canonja, Tarragonès). Un assentament romà de l’Ager Tarraconensis. Resultats de la intervenció arqueològica”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 3 de juny de 2015, 19:00h
Conferenciants: Josep Francesc Roig, Paola Garcia i Marc Gimeno
Moderador: Jaume Massó
Presentació de les restes localitzades amb motiu de la intervenció arqueològica al jaciment dels Castellets (la Canonja). Descripció, valoració i estudi d’un magnífic assentament rural tipus vil·la amb diferents àmbits funcionals i una cronologia que va d’inicis del segle i dC als segles V-VI dC.
| Galeria d’imatges |
_______________________________________________________________________________________________
A continuació, us oferim una petita entrevista amb Josep Francesc Roig sobre alguns aspectes destacats de la propera xerrada.
- En que destaca la vil·la dels Castellets de la resta de uillae documentades a l’ager tarraconensis?
En què a més de conservar tots aquells elements que la defineixen a com tal, hem pogut documentar restes estructurals datades a mitjans segle VII dC.
- Quines són aquestes estructures?
Diferents àmbits de funcionalitat agrícola amb sitges i un forn de canal a l’interior d’una estança quadrangular.
- I de les fases precedents, que en destacaríeu?
Una magnífica cella uinaria del segle II dC i sobretot, dos balnea, un de finals segle II dC i un altre de mitjans segle V dC.
- Comenteu que hi ha evidències arquitectòniques datades al segle VII dC, però quan es funda la uillae?
La fundació de la villae caldria situar-la, com succeeix en altres casos documentats al territorium de Tarraco, en època augustea, coincidint amb el gran moment de consolidació territorial, econòmica, jurídica i monumental de la que va ser objecte la capital de la Hispania Tarraconensis.
Moltes gràcies per la xerrada. Quina era la cronologia dels enterraments? Individuals o col·lectius? No se n’ha realitzat un estudi antropològic?
Hola Andrea Fernández Vilela.
La cronologia dels enterraments amb caixa de llosa tindrien una cronologia “post quem” dels segles IV-VdC. El que es va localitzar al costat del “Balnea” del segle VdC, al localitzar-se molt alterat, impossiblita donar una cronologia concreta. Els tres individus localitzats dintre de les sitjes d´emmagatzematge tindrien una cronologia donada pel nivell de col.lmatació de finals del segle VIdC.
No es va realitzar cap tipus d´estudi antropològic degut al seu cost.
Moltes gràcies.
Marc Gimeno