Presentació de les noves restes òssies de neandertal de la cova del Gegant de Sitges

Image (1) cova-del-gegant.jpg for post 20484El passat divendres 17 d’abril es va fer la presentació pública en roda de premsa, a l’aula Magna de la Universitat de Barcelona, de dues noves restes òssies de neandertal recuperades a les excavacions arqueològiques que es realitzen a la cova del Gegant de Sitges (comarca de Garraf). Es tracta d’un fragment de mandíbula i d’un d’húmer d’infant d’Homo neanderthalensis, l’estudi dels quals ha estat publicat a la revista Journal of Human Evolution. Aquestes restes a un o dos individus que van viure fa uns 55.000 anys. Les excavacions actualment en curs a la cova del Gegant de Sitges les realitza un equip interdisciplinar d’investigadors encapçalats per arqueòlegs del Grup de Recerca del Quaternari del Seminari d’Estudis i Recerques (SERP) Prehistòrics de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Joan Daura, Montserrat Sanz i Josep Maria Fullola.

El fragment de mandíbula correspon a un individu que quan va morir tindria entre quatre anys i mig i cinc anys i l’húmer a un individu d’entre cinc i set anys. No es descarta la possibilitat que es pogués tractar d’un mateix neandertal, espècie que va poblar Europa i l’oest d’Àsia fa entre cent mil i quaranta mil anys. La presència humana a la cova correspondria probablement a estades curtes i esporàdiques, que també hauria estat utilitzat com a cau per hienes. L’origen de les restes de neandertal a la cova tant podien haver estat dipositades intencionadament a manera de sepultura o haver estat transportades allí per carnívors, que n’haurien devorat les restes.

Fins ara, les restes òssies de neandertals efectuades anteriorment a l’actual territori de Catalunya havien estat fruit de troballes casuals o d’excavacions antigues. En canvi, aquestes dues noves restes han estat recuperades en el marc d’excavacions realitzades amb tècniques modernes i s’han pogut contextualitzar estratigràficament i datar-se amb precisió. Als mateixos nivells han estat recuperats també alguns estris de sílex utilitzats pels neandertals i restes de fauna. Els nous fòssils de la cova del Gegant són unes de les escasses restes de neandertal que es coneixen a Catalunya. Anteriorment  només est tenia coneixement de la mandíbula de Banyoles, una dent de la cova de Mollet de Serinyà, així com un fragment de mandíbula i una dent trobades fa uns anys també a la cova del Gegant de Sitges procedents d’excavacions realitzades fa uns anys. La cova del Gegant es converteix, així, en el lloc de Catalunya que més restes humanes neandertals ha aportat.

| Per a més informació cliqueu aquí |

R. Quam, M. Sanz, J. Daura, K. Robson Brown, R. García-González, L. Rodríguez, H. Dawson, R. F. Rodríguez, S. Gómez, L. Villaescusa, Á. Rubio, A. Yagüe, M. C. Ortega Martínez, J. M. Fullola, J. Zilhão, J. L. Arsuaga. «The Neandertals of northeastern Iberia: New remains from the Cova del Gegant (Sitges, Barcelona)». Journal of Human Evolution, abril de 2015. Doi: doi:10.1016/j.jhevol.2015.02.002

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.