Publicació: “La necròpolis del Ravalet, Vilassar de Dalt. Excavacions de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres”

Image (1) presentació-llibre-Ravalet1.jpg for post 20165Des d’aquest post podeu descarregar el pdf del llibre: “La necròpolis del Ravalet, Vilassar de Dalt. Excavacions de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres (1914)”, publicació facsímil de la memòria d’excavacions, amb un anàlisi revisada del jaciment.

El passat dimarts 17 de març es presentava al Museu d’Arqueologia de Catalunya el llibre editat pel Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i el Museu d’Arqueologia de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, el Museu de l’Estampació de Premià de Mar, la Fundació Folch i Torres i l’Institut d’Estudis Catalans. Totes aquestes institucions han sumat esforços i col.laboracions per tal de treure a la llum els diaris d’excavació que Joaquim Folch i Torres va fer l’any 1914 en el jaciment del Ravalet a Vilassar de Dalt.

L’acte de presentació va comptar amb la benvinguda del director del MAC Josep Manuel Rueda que va emmarcar la publicació dins el context de l’exposició La Dècada prodigiosa que parla del paper de l’arqueologia catalana a principis de segle XX com un instrument vertebrador de la Mancomunitat, seguidament el president del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt Benet Oliva va parlar de la importància de l’arqueologia a Vilassar de Dalt i del seu llegat patrimonial encara actiu; en Joaquim Folch i Soler va contextualitzar la figura de Joaquim Folch i Torres com arqueòleg, i la seva àmplia formació que li va permetre aplicar tots els seus coneixements a la metodologia arqueològica i va tancar l’acte l’Araceli Martín que ens va aportar una interpretació actual del jaciment del Ravalet cent anys després. La publicació es complementa encara amb la publicació que Bosch i Gimpera fa dels resultats de l’excavació a l’Anuari de l’Institut d’Estudis Catalans, així com la publicació facsímil del diari d’excavacions d’Agustí Duran Sanpere  que torna a Vilassar de Dalt l’any 1917 per excavar una tercera tomba.

La publicació ha estat coordinada per l’arqueòleg Enric Ortega del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, i compleix un doble objectiu, treure a la llum aquests documents originals desconeguts per al públic, interpretats com una de les primeres memòries arqueològiques fetes a Catalunya i al mateix temps veure com la informació d’aquestes memòries ens permeten reinterpretar un jaciment neolític a la llum del segle XXI.

| Descarregueu la publicació en pdf |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.