El Museu de Viladecans obre les seves portes

Image (1) Ca-nAmat.jpg for post 19337El passat dissabte 24 de gener a la tarda es va obrir al públic Ca n’Amat, que amb l’ermita de Sales i les sales d’exposició de la Torre-roja i la Torre del Baró forma el Museu de Viladecans. Es tracta d’un immoble construït l’any 1848 sobre un edifici anterior del segle XVIII que és un magnífic exemple de casa rural benestant. La planta baixa, que acollia la cuina i els elements relacionats amb les activitats agrícoles de la finca com sitges i cups, és la inaugurada recentment.

Resta per a una fase posterior l’adequació museística de la primera planta, que a partir del mobiliari original permetrà conèixer la vida quotidiana d’un gran propietari local a mitjan segle XIX. La inauguració d’aquest equipament municipal ha estat possible gràcies a la generositat de la senyora Eulàlia Amat Targa, qui va cedir l’any 1995 la casa a l’ajuntament de Viladecans amb la condició que es destinés a usos culturals.

A la planta baixa de Ca n’Amat els visitants poden contemplar un gran nombre d’objectes testimoni de les diferents fases de l’ocupació humana de Viladecans, des dels primers pobladors fins a la realitat actual, mostrant les activitats relacionades amb l’explotació agrícola del territori i la implantació d’indústries que van caracteritzar la història recent del Baix Llobregat.

La Sala del Celler és el punt d’informació i introducció del Museu, amb un espai per a tallers didàctics i xerrades. Al pati d’accés es mostren elements de l’època preindustrial, lligats al món agrícola i diverses fites. La Sala Joan Amat, en honor al propietari que va reformar l’edifici a mitjan segle XIX, acull una mostra permanent d’elements singulars, amb audiovisuals i interactius sobre la història de la ciutat i del propi edifici. La Sala dels Cups s’anomena així perquè se n’hi van trobar quatre durant les obres que ara són a la disposició de ciutadania i visitants d’arreu en aquesta sala. Pel que fa a l’espai dedicat al segle XIX, se singularitza amb la Cuina, adaptada de forma museogràfica al seu aspecte en aquella època i que introdueix en un passeig històric per l’alimentació en aquesta zona deltaica de la comarca. A més, l’hort de la casa hi estarà vinculat per fer tallers sobre aquest àmbit.

Entre els materials arqueològics que es poden contemplar exposats a Ca n’Amat hi ha un molar i una defensa de mamut procedents de la riera de Sant Llorenç, un cep d’àncora i un lingot de plom romans de la zona d’ancoratge de les Sorres, fragments d’àmfores romanes fabricades a Viladecans amb la marca de terrisser Primus, un fragment de gran gerra romana amb grafits amb la seva capacitat d’emmagatzematge i la figura de terracota d’una orant procedents de l’ermita de Sales, i objectes i terrissa medieval i moderna de la Torre del Baró.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.