Obituari: Prim Bertran i Roigé, professor titular de la Universitat de Barcelona

Prim Bertran i Roigé, professor titular d’Història Medieval a la Universitat de Barcelona, va morir a Barcelona el passat 29 de desembre del 2014, als 66 anys acabats de fer.

Nascut el 1948 a Bellcaire d’Urgell, Prim Bertran i Roigé va realitzar els seus estudis a la Universitat de Barcelona, i els va ampliar a Itàlia, on es va doctorar l’any 1976 a la Universitat de Bolonya, especialitat d’Història Medieval.. El mateix any es va incorporar com a professor encarregat de curs a l’Estudi General de Lleida, aleshores delegació de la Universitat de Barcelona, i des del l’any 1985 va exercir la docència com a professor titular a la Universitat de Barcelona, fins a l’actualitat.

La seva aportació a la història medieval és amplia, abastant temes com ara l’estudi dels Ordes Militars, la fiscalitat medieval eclesiàstica, o la història dels jueus a la Corona d’Aragó. Tanmateix, una part important de la seva recerca estava centrada en la història del Bisbat i del Comtat d’Urgell, d’on era fill.

Com a deixeble i col·laborador directe del Dr. Manel Riu, fins els anys 90 va participar activament en algunes de les excavacions arqueològiques programades des del Departament d’Història Medieval de la UB. També va participar en diversos projectes internacionals sobre ceràmiques medievals (Université d’Aix-en-Provence) i etnoarqueologia experimental (URA-3 de Lyon).

Encara que a l’actualitat no es dediqués directament a l’arqueologia medieval, el llegat del seu mestre va ser prou fort com per a que tingués sempre en compte les fonts arqueològiques al costat de les fonts escrites per a la interpretació històrica.

Els seus estudis en relació amb l’església medieval el portaven a fer freqüents estades a Roma, per tal de consultar la documentació catalana conservada a l’Archivio Vaticano. Des de fa temps, aquest coneixement directe de l’iItalià el va portar a organitzar un viatge anual amb estudiants universitaris de la UB, amb qui compartia el seu gust per l’art, l’arquitectura, els documents i les restes medievals.

D’entre els seus nombrosos articles i llibres, en destaquem les darreres publicacions: “El Comtat d’Urgell i el Compromís de Casp. Dynastic ruptures and legitimacy in the Middle Ages”, Universitat de Lleida, Lleida 2014.- “El Cisma d’Occident en la política del rei Martí. Sisè Centenari de la mort del rei Martí l’Humà”, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona 2014.- “Estudis sobre Vilagrassa i el Romànic tardà a les terres de Lleida”, Institut d’Estudis Ilerdencs, Lleida 2012.- “L’Església catalana en el marc del Concili de Perpinyà (1408-1409)”, Revue d’Études Roussillonaises, 2010.- Ermengol d’Urgell (1010-1035). “L’obra d’un bisbe del segle XI”, La Seu d’Urgell-Andorra 2010.- “El bisbat de Lleida i les seves relacions amb el Papat”, Pagès Editors, Lleida 2008.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s