Trobada una resta dental fòssil d’un rèptil d’uns 240 milions d’anys al Port de Cantó, a l’Alt Urgell

Vista del Port del Cantó. Fotografia: Albert Vidal
Vista del Port del Cantó. Fotografia: Albert Vidal

El passat 2 d’octubre de 2014 membres de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya van localitzar al Port del Cantó (Montferrer i Castellbó, Alt Urgell) una resta fòssil que tindria una antiguitat de 240 milions d’anys. Aquesta singular troballa ha motivat una intervenció paleontològica d’urgència del Servei d’Arqueologia i Paleontologia.

En aquesta mateixa zona s’havien realitzat importants troballes en campanyes anteriors: en la del 2012 es va trobar una gran quantitat d’icnites de limúlids, rèptils, una dent i una altra resta òssia d’arcosaure, i durant la campanya de 2013 es va procedir a l’excavació de la dent i de l’altra resta òssia.

En aquesta ocasió, i a molt poca distància es va trobar una altra dent de rèptil de 5 cm de llargada, que mostrava clarament visible esmalt, serreta de tall i arrel. Posiblement, la troballa ha estat motivada per les intenses pluges de l’últim any que devien netejar en aquest punt la superfície de l’aflorament.

És molt probable que aquesta nova resta fòssil correspongui al mateix individu que les trobades en les campanyes anteriors. Les primeres hipòtesis apunten que possiblement pertany a una espècie de rèptils que haurien existit uns 40 milions abans dels dinosaures, durant el Triàsic inferior. Els descendents actuals d’aquest espècimen els trobaríem als cocodrils i les aus.

La troballa se suma a les nombroses restes paleontològiques descobertes fins ara a les comarques de Lleida, especialment l’Alt Urgell, els Pallars i l’Alta Ribagorça, un territori prolífic en restes paleontològiques. Aquesta seria la més antiga de les trobades fins ara i te una gran rellevància des del punt de vista científic i patrimonial.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.