El proper dijous 16 d’octubre a les 19,30 hores s’inaugurarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya l’exposició organitzada pel Gabinet Numismàtic de Catalunya- MNAC: “Històries metàl·liques. Art i poder a la moneda europea”, que romandrà oberta fins l’octubre de 2015.
La medalla és un dels fruits artístics més reeixits de la fecunda fascinació que les elits de l’Europa moderna van sentir per l’Antiguitat. En la seva reduïda superfície metàl·lica era possible emular la Roma clàssica redescoberta intacta a través d’unes monedes que, en la terminologia de l’època, eren anomenades medalles. Els governants van ser conscients molt aviat del potencial que els oferia el seu camp per difondre entre els seus coetanis, però també a la posteritat, els fets que volien que fossin recordats. En definitiva, la medalla permetia modelar la història al gust del governant i tenir-la a la mà. Havia nascut la medalla commemorativa.
En aquest context cultural van aparèixer, justament amb aquest nom, les històries metàl·liques. Inicialment, es tractava de col·leccions factícies de medalles que, gràcies a la tasca del col·leccionisme i de l’erudició, constituïen la base objectiva i arqueològica ideal per bastir un relat històric que, gràcies a la impremta i a la calcografia, acabava recollit en belles edicions. Finalment, van aparèixer les sèries pròpiament dites de medalles editades expressament amb la voluntat que constituïssin una seqüència i que, sovint, també van acabar per ser editades en llibres. L’exemple emblemàtic del fenomen és, sens dubte, la Història metàl·lica de Lluís XIV de França. A partir d’aquesta, les històries i galeries metàl·liques van triomfar a l’Europa dels segles XVII-XIX tal com es pot veure en aquesta exposició que recupera la seva gènesi i en mostra una acurada selecció.
| Descarregueu la invitació en pdf |